Ακριβότερη θα γίνει η διαμονή σε παντός είδους ξενοδοχεία και καταλύματα στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου, αν οι εξαγγελλίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υλοποιηθούν, κάτι που δεν είναι πάντα αυτονόητο στην χώρα μας.
Από 1ης Ιανουαρίου λοιπόν όσοι μένουν σε καταλύματα τύπου Airbnb, θα πληρώνουν τέλος διαμονής 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, κάτι που τώρα δεν υπάρχει καθώς τα συγκεκριμένα καταλύματα εξαιρούνται από τον φόρο διαμονής.
Επίσης τα καταλύματα τύπου Airbnb που ανήκουν σε εταιρείες που διαχειρίζονται πάνω από τρία ακίνητα, θα χρεώνουν και ΦΠΑ 13% στους πελάτες τους, κάτι που επίσης δεν υπάρχει τώρα.

Ακόμη υπερδιπλασιάζεται ο φόρος διαμονής σε κάθε είδους καταλύματα ως εξής:
-Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων από 0,50 ευρώ αυξάνεται σε 1,5 ευρώ.
– Για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων αυξάνεται από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ.
– Για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων αυξάνεται από 3 ευρώ στα 7 ευρώ.
– Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αυξάνεται από 4 ευρώ στα 10 ευρώ.

Το συγκεκριμένο τέλος θα ονομάζεται Πράσινο και τα χρήματα θα πηγαίνουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες αυτό το καλοκαίρι τις είδαμε με τον πιο δραματικό τρόπο.
Καθώς το μέτρο είναι οριζόντιο, είναι και άδικο. Για παράδειγμα μια πανάκριβη βίλα που νοικιάζεται μέσω Airbnb ή παρόμοιες πλατφόρμες, θα χρεώνει στους πελάτες της πράσινο τέλος 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση όσο και ένα μικρό δωμάτιο κάπου στην Ελλάδα που επίσης νοικιάζεται μέσω Airbnb. Επίσης ένα πεντάστερο ξενοδοχείο σε κάποιο δημοφιλή προορισμό που πουλά μέχρι και χίλια ευρώ ανά διανυκτέρευση θα χρεώνει τέλος διαμονής 10 ευρώ, όσο και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη που οι τιμές είναι πολύ χαμηλές με αποτέλεσμα το τέλος θα φτάνει το 10% του κόστους διανυκτέρευσης.
Οι ξενοδόχοι από τη μια χάρηκαν για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb που εκμεταλλεύονται εταιρίες, μέτρο που όπως λένε αμβλύνει κάπως τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Από την άλλη προβληματίζονται από την υπέρμετρη όπως χαρακτηρίζουν αύξηση του τέλους διαμονής, το οποίο μειώνει την ανταγωνιστικότητα τους και ζητούν αυτό να επιβληθεί αναλογικά, σύμφωνα με τις τιμές διανυκτέρευσης που ισχύουν σε κάθε περιοχή.
Θυμίζουμε πως το τέλος διαμονής υπάρχει σε πολλές πόλεις του εξωτερικού και είναι ανταποδοτικό, καθώς τα έσοδα που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται για την τουριστική προβολή και προώθηση της πόλης και την βελτίωση του τουριστικό της προϊόντος. Στη χώρα μας που όλα γίνονται ανάποδα, ο συγκεκριμένος φόρος επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών, ενώ τώρα θα χρησιμεύσει για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η διαχρονική ανετοιμότητα του ελληνικού κράτους.
Έτσι καλούνται οι τουρίστες να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ζημιών της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και όταν θα τρέχουν να σωθούν με το μαγιό τους από μια πυρκαγιά ή θα παλεύουν με τα ρέματα…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments