Σφίγγει ο κλοιός για τα τουριστικά γραφεία, σε ότι αφορά την επιστροφή των χρημάτων για τις σχολικές εκδρομές που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι σύλλογοι γονέων ξεσηκώνονται, συνεδριάζουν και συντονίζουν μέσω τηλεδιασκέψεων τις κινήσεις τους, ενώ σήμερα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.
Ζητούν να εξαιρεθούν οι σχολικές εκδρομές από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίστηκε πριν μερικές εβδομάδες, δίνοντας τη δυνατότητα σε τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες, να μην επιστρέψουν χρήματα για ταξιδιωτικές υπηρεσίες που ακυρώθηκαν, αλλά να δώσουν στους πελάτες τους ένα ισόποσο βάουτσερ διάρκειας 18 μηνών.
Οι γονείς δεν δέχονται το βάουτσερ και ζητούν πίσω τα χρήματα τους στο ακέραιο, ενώ οι πρώτες αγωγές έχουν κατατεθεί. Συμπαραστάτες έχουν τα πολιτικά κόμματα καθώς το θέμα έχει φτάσει ήδη στη βουλή.
Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επερώτηση στην Βουλή, κάλεσε τα τουριστικά γραφεία να ανταποκριθούν σε ειδικές περιπτώσεις επιστροφής χρημάτων. Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως είναι σε συνεννόηση για το θέμα με την ομοσπονδία ενώσεων τουριστικών γραφείων (FEDHATTA). Όπως χαρακτηριστικά είπε « θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις τους και αν δεν μας ικανοποιούν, δεν θα διστάσουμε με νομοθετική παρέμβαση να επιβάλουμε το δίκαιο».
Τις τελευταίες δυο εβδομάδες έγιναν τουλάχιστον τρεις τηλεδιασκέψεις στις οποίες έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων των τουριστικών γραφείων και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων που ασχολούνται με τις σχολικές εκδρομές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουριστικά γραφεία διαφωνούν έντονα μεταξύ τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, προτείνοντας το καθένα τη λύση που το βολεύει. Προτάθηκε ακόμη και να αναλάβει το κράτος να επιστρέψει μέρος των χρημάτων στους μαθητές, καθώς αυτό αποφάσισε την απαγόρευση των εκδρομών.
Η τελευταία πρόταση στην οποία συμφώνησαν και θα καταθέσουν εγγράφως στο συλλογικό τους όργανο, προκειμένου αυτή να προωθηθεί στο υπουργείο τουρισμού, είναι να επιστρέψουν τα χρήματα σε τρεις εξαμηνιαίες δόσεις. Αφορά σε εκδρομές της τρίτης λυκείου και της έκτης δημοτικού.
Η αλήθεια είναι πως τα τουριστικά γραφεία δεν χειρίστηκαν σωστά το θέμα. Θα μπορούσαν από την πρώτη στιγμή να επιστρέψουν τα χρήματα (όσα αποδεδειγμένα έχουν στην κατοχή τους καθώς κάποια που έδωσαν κυρίως σε ξενοδοχεία εξωτερικού και low cost αεροπορικές εταιρείες δεν τα πήραν πίσω) κρατώντας ένα μικρό ποσοστό για να καλύψουν τα έξοδα για την προεργασία που έκαναν για την οργάνωση της εκδρομής. Σ’ αυτό κανείς δεν θα είχε αντίρρηση.
Έτσι θα τους έμενε κάποιο κέρδος και δεν θα έμπαιναν στο στόχαστρο. Δεν το έκαναν και μάλιστα κάποια γραφεία το παράκαναν, καθώς έδωσαν βάουτσερ παρακρατώντας ένα ποσό για κάθε μαθητή ως έξοδα της προεργασίας. Βάουτσερ και παρακράτηση είναι και παράνομο και ανήθικο καθώς το βάουτσερ είναι επί της ουσίας ένα άτοκο δάνειο προς τα τουριστικά γραφεία. Τώρα κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη τους, αν ο Υπουργός Τουρισμού τα πάρει στο κρανίο από τις προτάσεις τους και αλλάξει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου όπως σαφώς προειδοποίησε ή αν επέμβει εισαγγελέας και ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Να διευκρινίσουμε πως ελάχιστα τουριστικά γραφεία σε σχέση με το σύνολο της χώρας ασχολούνται με τις σχολικές εκδρομές, ενώ στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα αφορά κυρίως σχολεία της Βόρειας Ελλάδας που ταξιδεύουν με τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, καθώς τα περισσότερα σχολεία της νότιας Ελλάδας είχαν πραγματοποιήσει τις εκδρομές τους πριν τα Χριστούγεννα.
Οι συλλογικοί φορείς των τουριστικών γραφείων, που μεταξύ όλων των άλλων δινών που συμβαίνουν αυτή την εποχή στον τουριστικό κλάδο έχουν να ασχοληθούν και με αυτό, βλέποντας την φήμη του κλάδου να βυθίζεται στα τάρταρα αν και αφορά ένα μικρό μέρος του, προσπαθούν να συντονίσουν την κατάσταση αλλά μάλλον θα πρέπει να κινηθούν πιο δυναμικά, πριν κάποια τουριστικά γραφεία κάνουν πράξη κάποιες δεύτερες σκέψεις που έχουν για τα χρήματα των μαθητών, που τώρα βρίσκονται στους λογαριασμούς τους.
Στο μεταξύ όπως προαναφέραμε, ήδη άρχισαν να φτάνουν στα τουριστικά γραφεία ομαδικές αγωγές από συλλόγους γονέων. Από Δευτέρα θα ξεκινήσουν και ομαδικές επισκέψεις γονέων στα τουριστικά γραφεία όπως αναφέρουν σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς ο ασκός του Αιόλου άνοιξε…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments