Ιράν – ανταπόκριση

Η Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών του Ιράν, φιλοξενει αυτές τις μέρες στη χώρα της το Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, με παρόντες 350 επαγγελματίες ξεναγούς από 40 χώρες. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ξεναγών διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια σε διαφορετικό μέρος του κόσμου και περιλαμβάνει διαλέξεις, εργαστήρια και ξεναγήσεις σε όλη τη διοργανώτρια χώρα με προ- και μετασυνεδριακές εκδρομές.
Το κυρίως συνέδριο έγινε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη με τον Πρόεδρο του Ισλαμικού Κράτους του Ιράν, Ροχανί (φώτο) να κηρύσσει επίσημα την έναρξη δείχνοντας έτσι τη σημασία που δίνει η χώρα του στο ρόλο των ξεναγών στην τουριστική ανάπτυξη.

Κεντρικός ομιλητής στην τελετή έναρξης ήταν ο Γεν. Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμός (UNWTO) Ταλέμπ Ριφάι (φώτο) που μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας και ειρήνης για την ανάπτυξη του Τουρισμού και την ελεύθερη κυκλοφορία των λαών χωρίς εμπόδια και απαγορεύσεις, στέλνοντας έτσι μήνυμα από το Ιράν στην πρόσφατη απαγόρευση εισόδου Ιρανών κι άλλων πολιτών από μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, απόφαση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, οι σύνεδροι ξεναγοί ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα του Δρόμου του Μεταξιού με ομιλήτρια την προϊσταμένη του συγκεκριμένου αυτού προγράμματος του UNWTO, κα Περελόσοβα, του οποίου την ευρωπαϊκή επέκταση επεξεργάζονται τώρα πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ο Δρόμος του Μεταξιού που ξεκίνησε αρχικά από την Ασία με προγράμματα πολιτιστικών διαδρομών σε πολλές χώρες προσφέρει σημαντικά οφέλη στον τουρισμό όλων των χωρών και ενώνει Ασία και Ευρώπη. Επίσης προσφερθήκαν πολλά επιμορφωτικά εργαστήρια από ειδικούς στους ξεναγούς.
Οι σύνεδροι έμειναν ενθουσιασμένοι από την θερμή φιλοξενία των Ιρανικών αρχών, της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών αρχών όλης της χώρας, των συναδέλφων τους ξεναγών του Ιράν, αλλά και συνολικά από τον Ιρανικό λαό σε όλα τα μέρη των επισκέψεων τους. Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης ήταν όταν στην πόλη Meybod σχημάτισαν με λευκό χρώμα τις λέξεις Peace Ambassadors, η οποία φωτογραφήθηκε από αέρος (φώτο) στέλνοντας μήνυμα ειρήνης των ξεναγών από όλον τον κόσμο στις κυβερνήσεις κρατών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών, Έφη Καλαμπουκίδου που παρευρέθηκε στο Ιράν ως επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια δήλωσε κατενθουσιασμένη από τη χώρα και τους ανθρώπους της. Εκατοντάδες εθελοντές ξεναγοί του Ιράν κινητοποιήθηκαν και προετοιμάστηκαν επί δυο χρόνια, ενώ η στήριξη από κάθε είδους χορηγούς ήταν αμέριστη και πρωτοφανής.

Οι ξεναγοί τελειώνουν το οδοιπορικό της ειρήνης των λαών για τον τουρισμό σήμερα στην πόλη Κασάν και δίνουν ραντεβού σε δύο χρόνια στο επόμενο παγκόσμιο συνέδριο ξεναγών στην Τιφλίδα της Γεωργίας, η οποία ψηφίστηκε από τους εκπροσώπους όλων των χωρών στην Γενική Συνέλευση ως ο επόμενος τόπος διοργάνωσης κερδίζοντας τις ανταγωνίστριες πόλεις Νέα Υόρκη και Μπανγκόκ. Στο παγκόσμιο συνέδριο η ελληνική αποστολή ξεναγών ήταν η 2η μεγαλύτερη με ομάδα 28 ατόμων, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τον πλούσιο σε ιστορία και πολιτισμό προορισμό του Ιράν, ενώ 1η χώρα σε συμμετοχή ήταν η Αυστρία με 33 ξεναγούς.

Εν τω μεταξύ ενδιάμεσο ραντεβού για τους επαγγελματίες ξεναγούς είναι στο19ο Ευρωπαϊκό Μήτιγκ Ξεναγών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγων (FEG) στο Δουβλίνο το Νοέμβριο φέτος, όπου επίσης αναμένεται μεγάλη συμμετοχή συνέδρων.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments