Στη θεματική εκδήλωση (συνέδριο) «Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην μετά-COVID εποχή», που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της τριήμερης 66ης Συνάντησης της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) στην Αθήνα, έλαβαν μέρος η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Δημήτρης Φραγκάκης.
Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα και Θαλάσσιος Τουρισμός» («Environmental Sustainability and Maritime Tourism»), η Πρόεδρος του ΕΟΤ επισήμανε ότι «ο αειφόρος τουρισμός δεν είναι μια ακόμη μορφή τουρισμού, είναι μια ταυτότητα που μπορεί να χαρακτηρίζει οποιοδήποτε είδος τουρισμού και αποτελεί βασικό και σταθερό σημείο ανταγωνιστικότητας».
«Ο μαζικός τουρισμός δεν θα καταργηθεί, αλλά οφείλει να αλλάξει και να εμπλουτιστεί με ποιοτικότερους δείκτες στην φαρέτρα του» παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ υπενθύμισε πως το πρώτο Παρατηρητήριο Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού του UNWTO για τη Μεσόγειο θα συσταθεί στην Ελλάδα.

Δ. Φραγκάκης: «Κρίσιμη πρόκληση και εφικτός στόχος ο βιώσιμος τουρισμός»

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, καλωσορίζοντας τους συνέδρους εκ μέρους του Οργανισμού, εκτίμησε ότι «ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» και εξήγησε: «Το 2020 καταφέραμε, με συλλογική προσπάθεια, να κρατήσουμε όρθια την τουριστική μας βιομηχανία, ενώ το μεγάλο στοίχημα για το 2021 είναι να ξεκινήσει με ασφάλεια η ανάκαμψη του τουρισμού μας. Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, όμως, θα γίνει σταδιακά, θα χρειαστεί χρόνο και θα εξαρτηθεί, ανάμεσα σε άλλα, από την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Η πανδημία, πέραν της ζημιάς που έχει προξενήσει στον κλάδο, λειτουργεί άλλωστε και ως επιταχυντής των εξελίξεων στον τουρισμό».
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ παρουσίασε τους βασικούς στόχους του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, στους οποίους συγκαταλέγονται η βιωσιμότητα και η αειφορία, η επένδυση στην αυθεντικότητα και την ξεχωριστή ταυτότητα, η ασφάλεια, η υγιεινή αλλά και η ψηφιοποίηση στις τουριστικές υπηρεσίες.
«Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται τυχαία μεταξύ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών διεθνώς» υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης, τονίζοντας παράλληλα: «Διαθέτει και το προϊόν και τους ανθρώπους και τις υποδομές, αλλά και όλες τις προϋποθέσεις, όχι απλά να διατηρηθεί, αλλά να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και στο μέλλον. Ο βιώσιμος τουρισμός, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με περισσότερα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι μία κρίσιμη πρόσκληση και ένας εφικτός στόχος. Η κρίση του COVID αποτελεί ξεκάθαρα και μία ευκαιρία. Στο χέρι μας είναι να μην την αφήσουμε αναξιοποίητη».
Το συνέδριο, που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού, τον UNWTO και την Ένωση των Γραμμών Κρουαζιέρας (Cruise Lines Association-CLIA), φιλοξενήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Apex, στο λιμάνι του Πειραιά.
Στη φωτογραφία ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, με τον Γενικό Γραμματέα του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments