Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Όλοι έχουμε ακούσει για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και για τις δωρεές που κάνει σε διάφορα έργα που γίνονται στην χώρα μας. Όμως, πόσοι από εμάς έχουν επισκεφθεί το μεγαλύτερο απ’ όλα τα έργα του ιδρύματος;
Στην Αθήνα, στην περιοχή της Καλλιθέας, πολύ κοντά στη διάσημη Μαρίνα Φλοίσβου βρίσκεται το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο είναι χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων, διεθνούς εμβέλειας. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με πληθώρα χώρων ανάγνωσης και εργασίας περιμετρικά της αλλά και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Επίσης, είναι πολύ γνωστό για το πάρκο του το οποίο αποτελεί έναν μεγάλο πνεύμονα οξυγόνου για την πρωτεύουσα αλλά και ένα μέρος απόλαυσης και περιπάτου για τους κατοίκους της Αθήνας.
Η έκταση του καλύπτει 210 στρέμματα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι δεντροφυτεμένα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το παρέδωσε στην ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκτασιν στην ελληνική κοινωνία, αφού βασικός σκοπός της δημιουργίας του ήταν η ελεύθερη πρόσβαση όλων στη γνώση, τη μάθηση και τον πολιτισμό.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop που ανέλαβε την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού φρόντισε να είναι προσβάσιμοι όλοι οι χώροι του σε άτομα με κινητικά προβλήματα χωρίς δυσκολία και έκανε το κτίριο διάσημο για την βιωσιμότητά του. Μάλιστα, αυτό έχει επισφραγιστεί με την κορυφαία διεθνώς και υψηλών προδιαγραφών διάκριση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε επίπεδο σχεδιασμού και κατασκευής.
Η σημαντικότητά του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, τόσο σε επίπεδο πολιτιστικό όσο και σε τουριστικό είναι πολύ μεγάλη και απροσδόκητα υψηλή αφού οι επισκέπτες της πρωτεύουσας σπεύδουν να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις του και να απολαύσουν μία όμορφη βόλτα στους κήπους του. Την περίοδο των Χριστουγέννων έως και τα Φώτα διοργανώνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους -και όχι μόνο- που αξίζουν της επίσκεψης καθώς είναι οργανωμένες άριστα και με ιδέες άκρως ενδιαφέρουσες.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments