Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Αυτό είναι ένα από τα δεκάδες ξενοδοχεία Ξενία που ο ΕΟΤ δημιούργησε στις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα, για να δώσει ώθηση στον ελληνικό τουρισμό στα πρώτα του βήματα.
Πρόκειται για το Ξενία της Καστοριάς που βρίσκεται στα ψηλά της πόλης, στη θέση Δεξαμενή (ή Κουλέ), αγναντεύοντας πανοραμικά την πόλη και τη λίμνη της.
Κατασκευάστηκε το 1953 με σχέδια του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Σφαέλλου και της Μαρίκας Ζαγορησίου, και είχε 25 δωμάτια.
Από τη δεκαετία του ενενήντα έχει εγκαταλειφθεί, και αφέθηκε στη τύχη του να ρημάζει. Σε κάθε σκέψη για παραχώρηση σε ιδιώτη, ξεσηκώνονταν οι ντόπιοι πολιτικοί, καταγγέλλοντας ξεπούλημα της περιουσίας του λαού. Και έτσι το κτίριο συνέχιζε να ρημάζει καθώς Δήμος και Νομαρχία αδυνατούσαν να το αξιοποιήσουν για άλλη χρήση.
Στο μεταξύ πέρασε στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ Α.Ε, που διαχειρίζεται τα ακίνητα του δημοσίου.
Χθες η ΕΤΑΔ, το παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η σύμβαση παραχώρησης υπογράφτηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, Στέφανο Δ. Βλαστό και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Στο παλιό Ξενία θα επεκταθεί το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης που σήμερα ασφυκτιά σε κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Ξενία. Το Βυζαντινό μουσείο Καστοριάς είναι ένα από τα σπουδαιότερα του είδους στον κόσμο με εξαιρετική συλλογή Βυζαντινών εικόνων.
Και έτσι το ιστορικό αλλά εγκαταλελειμμένο Ξενία θα σωθεί πριν γκρεμιστεί από μόνο του, το Βυζαντινό μουσείο θα αυξήσει τις δυνατότητες του και θα βελτιωθεί η τουριστική προοπτική της πόλης.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments