Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας υπάρχει ένα από τα πιο «βιωματικά» και τα πιο «αληθινά» μουσεία που μπορεί να συναντήσει κανείς. Ένα μουσείο που δεν είναι σαν όλα τα άλλα, που δεν παραθέτει ιστορικά στοιχεία, πρόσωπα και καταστάσεις αλλά.. μικρές παλιές ιστορίες αγάπης.
Το 2010 λοιπόν, δημιουργήθηκε το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων ή των «Αποτυχημένων» σχέσεων όπως μεταφράζεται λέγεται στα ελληνικά το Museum of Broken Relationships. Αφορμή για τη γέννηση της ιδέας στάθηκε ο χωρισμός των δύο καλλιτεχνών και μετέπειτα δημιουργών του, της Ολίνκα Βίστιτσα και του Ντράζεν Γκρουμπίσιτς που πήραν την απόφαση να χωρίσουν μετά από τέσσερα χρόνια συμβίωσης και συζητούσαν που θα πάνε όλα αυτά τα αντικείμενα που συνδέονταν με τη σχέση τους.
Έτσι, ξεκίνησε η υλοποίηση του Μουσείου το οποίο και άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2010 και αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και δημοφιλές ιδίως στους τουρίστες που συρρέουν σε μεγάλο αριθμό όχι μόνο για να δουν αλλά και για να δωρίσουν δικά τους προσωπικά αντικείμενα στην συλλογή του.
Το 2011, έλαβε το βραβείο Κένεθ Χάντσον για τα πιο καινοτόμα μουσεία της Ευρώπης. Στα πλεονεκτήματα του μουσείου προστίθεται ότι λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα και έτσι έχουν ευκαιρία όλοι να το επισκεφθούν όποια μέρα μπορούν χωρίς περιορισμούς.
Είναι ένα μουσείο με ιδιαίτερα συναισθηματικό αλλά και κοινωνικό νόημα καθώς δείχνει την ευθραυστότητα των ανθρώπινων σχέσεων και μέσα από τα αντικείμενα της συλλογής, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρατηρήσει το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο των ανθρώπων αλλά και διάφορά πολιτιστικά στοιχεία για την κουλτούρα του εκάστοτε λαού αφού πλέον το μουσείο συγκεντρώνει διάφορα αντικείμενα από πολλές χώρες που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Επιπλέον, από το μουσείο δεν λείπει και το χιουμοριστικό στοιχείο με περίεργα αντικείμενα να κάνουν την εμφάνιση τους και να κρύβουν από πίσω τους διάφορες ιστορίες όπως πχ ένα σίδερο μιας Νορβηγίδας που είχε χρησιμοποιήσει για να σιδερώσει το νυφικό της, ή ένα τσεκούρι που χρησιμοποιήθηκε για να σπάσει όλα τα έπιπλα του πρώην. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει περισσότερο απ’ όλα πέραν της πρωτοτυπίας του, είναι ο συμμετοχικός χαρακτήρας που προσφέρει καλώντας τους χωρισμένους από κάθε γωνιά της γης να δώσουν τα αντικείμενα τους συμβάλλοντας έτσι στην «συναισθηματική κληρονομιά των διαλυμένων σχέσεων». Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το 2016 ένας δικηγόρος που επισκέφτηκε στο Ζάγκρεμπ το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων αποφάσισε να συνεργαστεί με τους ιδρυτές του μουσείου και να δημιουργήσει ένα παράρτημα στο Λος Άντζελες, το οποίο και άνοιξε τις πύλες του το 2016.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments