Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκίδης Αρχιτέκτων μηχανικός

 

Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πλημμύρισε τα δελτία ειδήσεων με εικόνες από Αμπού Ντάμπι, που σε  αντίθεση με το γειτονικό Ντουμπάι,  δεν επενδύει στην υπερβολή και την πρόκληση αλλά στην τέχνη και τον πολιτισμό…

Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι πριν από 50-60 χρόνια στα σπίτια του Αμπού Ντάμπι δεν υπήρχε ύδρευση τρεχούμενου νερού, αποχέτευση και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ίδρυση του πρώτου οικισμού  στο ομώνυμο νησί -Αμπού Νταμπι- χρονολογείται προς τα τέλη του 18ου μ.Χ. αιώνα. Μια τυχαία ανακάλυψη γλυκού νερού οδήγησε στη δημιουργία ενός μικρού παραθαλάσσιου οικισμού με 20 περίπου καλύβες.

Το πραγματικό κέντρο της πόλης βρίσκεται σε ένα νησί στη μαγκρόβια περιοχή στον περσικό κόλπο. Συνολικά η πόλη εκτείνεται σε αρκετά μικρότερα νησιά -μερικά από αυτά έχουν προστεθεί τεχνιτά- και συνδέονται μεταξύ τους με τρεις μεγάλες γέφυρες.

Μέχρι τη δεκαετία του 1960 η μικρή νησιωτική πόλη εξακολουθούσε να αποτελείται  από απλά κτήρια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αποχέτευση ή ύδρευση νερού, κλπ. Οι πρωτεύουσες ασχολίες των κατοίκων της ήταν η αλιεία και η κατάδυση για μαργαριτάρια.

Η ανακάλυψη και η εκμετάλλευση του πετρελαίου άλλαξε τις συνθήκες αυτές αστραπιαία. Από τη δεκαετία του 1970 επεκτάθηκε και εξελίχθηκε το Αμπού Ντάμπι σε μια σύγχρονη μητρόπολη με περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους. Το 1976 ιδρύουν το πρώτο Πανεπιστήμιο στα Αραβικά Εμιράτα. Σήμερα το Αμπού Ντάμπι είναι το πλουσιότερο Εμιράτο, η Πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και μια από τις πιο σύγχρονες μεγαλουπόλεις στον κόσμο. Στα αραβικά Αμπού Ντάμπι σημαίνει „πατέρας της γαζελας”.

Πολιτιστικό Νησι Saadiyat…

Εκτός από την ταχεία οικονομική ανάπτυξη,το Εμιράτο προγραμματίζει να τονίσει τον πολιτιστικό παράγοντα. Να γίνει ο πολιτιστικός κόμβος των Εμιράτων. Στο τεχνικά διευρυμένο νησί Saadiyat προγραμματίζεται μια σειρά από σημαντικά έργα υψηλού επιπέδου που αφορούν την τέχνη, τη μουσική, το θέατρο και την πολιτιστική εκπαίδευση. Μουσεία ιστορικής και σύγχρονης Τέχνης, Φιλαρμονική, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για παραστάσεις όπερας, θεάτρου, κλπ. Σε σχέδια διάσημων αρχιτεκτόνων όπως του Norman Forster, κατασκευάζεται το Εθνικό Μουσείο Αράβικου Πολιτισμού.Σε σχέδια του Frank Gehry το „Guggenheim Abu Dhabi” για προβολή της σύγχρονης Τέχνης. Επίσης ένα θαλάσσιο Μουσείο σε σχέδια του Tadao Ando και από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid προέρχονται τα σχέδια της Όπερας.

 

Moυσειο „Louvre Abu Dhabi“…

 

Η αρχή έγινε τον Νοέμβριο του 2017 με το „Λούβρο“ που εμπλουτίζει το Αμπού Ντάμπι με ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο οικοδόμημα, στην ακτή του Περσικού κόλπου μέσα στη θάλασσα. Ένα Μουσείο που συνδιάζει τη σύγχρονη Αρχιτεκτονική με την παράδοση των αραβικών κτιρίων.

Με αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), για μια στενή πολιτιστική συνεργασία με προγράμματα για τα επόμενα 30 χρόνια, ο γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel ανέπτυξε ένα συγκρότημα από τετραγωνισμένα κτίρια τοποθετημένα το ένα δίπλα ή επάνω από το άλλο. Aυτό το σύμπλεγμα κτιρίων με επίπεδες στέγες και τα μονοπάτια μεταξύ τους συμβολίζουν μια παλιά αραβική πόλη, που περιβάλλεται από αρκετές λεκάνες νερού. Το δέσιμο του συμπλέγματος γίνεται με έναν επίπεδο θολό επάνω από αυτά. Ο θόλος έχει διάμετρο 180 μ. χωρίς ενδιαμεσα υποστηλώματα. Η κατασκευή του αποτελείται απο 8000 περίπου μεταλλικά αστέρια μέσω των οποίων πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου „σαν βροχή απο φώς“ στις επιφάνειες των κτιρίων και του νερού.

Στον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel ανατέθηκε να δημιουργήσει όχι μόνο μια εξαιρετική αρχιτεκτονική αλλά και μια νέα επιστημονική έννοια Έκθεσης. Το Λούβρο  χτίστηκε πάνω σε ένα μικρό τεχνικό σωρό μέσα στη θάλασσα.

Το μουσείο αποτελείται από 600 περίπου εκθέματα από διάφορες Γκαλερί έργων, ζωγραφικής, αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ιστορικά και σύγχρονα αντικείμενα.Η χρονική χρονολόγηση των Εκθεμάτων εκτείνεται από την Αρχαιότητα  έως και τον 21ο αιώνα.

Στα κυβοειδή κτήρια εστιάζεται η Τέχνη. Η πλατεία  είναι ο χώρος της Συνάντησης, της Συναναστροφής, της Προβολής Παραστάσεων αλλά και των γεγονότων της φύσης όπως η Δύση του ήλιου, το αγκάλιασμα της πόλης από την νύκτα, κλπ.

Αυτά προβάλει ο Jean Nouvel σε απλό λευκό ενάντια των άλλων οροσήμων του Αμπού Ντάμπι, όπως το τζαμί, το παλάτι, κ.α. τα οποία βασίζονται σε λαμπερά υλικά, όπως μάρμαρο, φύλλα χρυσού, πολύτιμα ψηφιδωτά.

Ο Συνδυασμός του λευκού με τη διαπέραση του φωτός μέσω των μεταλλικών άστρων του θόλου είναι τόσο εντυπωσιακός που από αρχιτεκτονική άποψη, υπάρχουν μόνο ορισμένα μοτίβα σε αυτόν τον κόσμο που οπωσδήποτε θα ήθελε να φωτογραφήσει και να βιώσει κανείς.

Υ.Γ. Οι περιγραφές βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες τις οποίες βιώσαμε στην παραμονή που είχαμε η σύζυγος μου κι εγώ τον Ιούνιο 2018. Πλήθος πληροφορίες πήρα από τα γραφεία Ταξιδιών και Τουρισμού του Εμιράτου Αμπού Ντάμπι. Κατασκευαστικά και χρονολογικά στοιχεία από τη ξενόγλωσση Βικιπαίδεια. Κυρία αφορμή της επίσκεψης μας ήταν η αρχιτεκτονικη του νέου Μουσείου „Λούβρο Αμπού Νταμπι” το οποίο μόλις πριν από λίγους μήνες είχε εγκαινιαστεί. Η παραμονή μας έγινε στην ξενοδοχειακή μονάδα Jumerah των Etihad Towers.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments