Αύριο Παρασκευή εγκαινιάζεται στις Αιγές που σήμερα γνωρίζουμε ως Βεργίνα, ένα σπουδαίο έργο, το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας. Αυτό που ο μελετητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής Wolfram Hoepfner αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας». Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ανάκτορο, χτισμένο στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄, θεωρείται το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας. Στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, το φθινόπωρο του 336 π.Χ. ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος, πριν ξεκινήσει τη μεγάλη πορεία του, που μετασχημάτισε τον τότε κόσμο σε Οικουμένη.
Το ανάκτορο των Αιγών, ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση.
Καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., κάηκε και λιθολογήθηκε. Αυτό που έβλεπε ο επισκέπτης μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν μόνο ερείπια. Μετά την αναστήλωση του παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.
Από την Κυριακή θα είναι επισκέψιμο στο κοινό και μάλιστα με δωρεάν είσοδο όπως κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.
Το αναστηλωμένο ανάκτορο προστίθεται σε ένα απίστευτο ιστορικό δυναμικό που διαθέτει η περιοχή, όπως ο εντυπωσιακός τάφος του Φιλίππου, το νέο αρχαιολογικό μουσείο που εγκαινιάστηκε πέρσι, η νεκρόπολη με την βασιλική συστάδα των Τημενιδών, το αρχαίο θέατρο που αναστηλώνεται και στο οποίο δολοφονήθηκε ο Φίλιππος και τόσα άλλα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments