Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Ένα από τα πιο «απολαυστικά» και αγαπημένα έθιμα του λαού μας, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την γαστρονομία μας είναι η μέρα της Τσικνοπέμπτης, όπου παραδοσιακά τρώμε κρέας, ψήνουμε και γιορτάζουμε με τις οικογένειες και τις παρέες μας. Ο σκοπός του εθίμου είναι φυσικά το να «τσικνίσουμε», δηλαδή να μυρίσει όλο το σπίτι και συνήθως όλη η πόλη «τσίκνα» από τα κρέατα που ψήνονται στις ψησταριές.
Ιστορικά, η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και έρχεται πάντα τη δεύτερη βδομάδα των Αποκριών που ονομάζεται «Κρεατινή». Σε διάφορα μέρη της χώρας υπάρχουν ιδιαίτερα έθιμα για αυτήν την ημέρα που δημιουργούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην πόλη της Θήβας υπάρχει το έθιμο του «βλάχικου γάμου» που ξεκινά με το υποτιθέμενο προξενιό δύο νέων και ολοκληρώνεται με τον γάμο τους και την πορεία των προικιών της νύφης την καθαρά Δευτέρα. Οι διαδικασίες αυτές συνοδεύονται από σατιρισμό και αθυροστομία καθώς και γλέντι, κέφι και χορό. Η απαρχή αυτού του εθίμου βρίσκεται στα αρχαία χρόνια και στην λατρεία του θεού Διονύσου.
Στην Πάτρα, οι εορτασμοί την ημέρα της Τσικνοπέμπτης εξαπλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης, στην ουσία αυτήν την μέρα η πόλη σαν να έχει μία άτυπη αργία, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση για την βασίλισσα πόλη του καρναβαλιού! Ένα πρωτότυπο έθιμο της Τσικνοπέμπτης τελείται στην Κέρκυρα, με πρωταγωνιστή το στοιχείο του κουτσομπολιού που είναι μία από τις αγαπημένες καθημερινές συνήθειες των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Όμως, την συγκεκριμένη μέρα έχει την τιμητική του στην Κέρκυρα. Το έθιμο ονομάζεται Πετεγολέτσα ή πετεγόλια. Το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την comedia dell’ arte λόγω των Ιταλικών επιρροών της πόλης. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες αλλά και στα χωριά της Κέρκυρας. Σ’ αυτό το έθιμο συμμετέχουν διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό πετεγουλιό, στα χαρακτηριστικά παράθυρα των καντουνιών της πόλης, λέγοντας ξεκαρδιστικές ιστορίες για αστεία παραπτώματα και κρυφά μυστικά διαφόρων ανθρώπων.
Στην Κομοτηνή, υπάρχουν πιο ρομαντικά έθιμα καθώς ως γνωστόν ο έρωτας περνάει από το στομάχι…εκεί καψαλίζουν μία κότα η οποία φαγώνεται την επόμενη Κυριακή της Αποκριάς. Οι αρραβωνιασμένοι ανταλλάζουν φαγώσιμα μεταξύ τους, με τον αρραβωνιαστικό να στέλνει την κότα και την αρραβωνιαστικιά να απαντάει με μπακλαβά και την κότα γεμιστή για να αποδείξει μέσα σε όλα και τις μαγειρικές της ικανότητες.
Στην Ξάνθη, στην βόρεια βασίλισσα του Καρναβαλιού πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σχετικές με την γαστρονομία και τις γεύσεις συνοδευόμενες με μουσική, χορό και πολύ κέφι.
Στις Σέρρες, ανάβονται φωτιές οι οποίες εξυπηρετούν δύο σκοπούς, αρχικά ψήνουν τα κρέατα και στο τέλος οι πιο θαρραλέοι πηδούν από πάνω τους.
Την Τσικνοπέμπτη, ο κόσμος διασκεδάζει και καλώς ορίζει επίσημα την αποκριά. Οι τουρίστες που έχει τύχει να βιώσουν το έθιμο μας, το απολαμβάνουν στο έπακρο και γυρνώντας στις χώρες τους μιλάνε γι’ αυτό και το σχολιάζουν με τα καλύτερα λόγια. Πολλοί από αυτούς επιλέγουν να επισκέπτονται την χώρα μας ημερομηνίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Τσικνοπέμπτη επειδή θέλουν να ζήσουν την εμπειρία αυτής της μέρας. Ακόμη και ο λαός μας, επιλέγει πολλές φορές να επισκέπτεται διάφορες περιοχές για να ζήσει τα ντόπια έθιμα της κάθε περιοχής.
Η φετινή Τσικνοπέμπτη είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες λόγω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κατάστασης που βιώνουμε. Ας ελπίσουμε να είμαστε όλοι υγιείς και του χρόνου να την απολαύσουμε διπλά, όπως μας αξίζει.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments