Από πέρσι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είδε τις διελεύσεις κρουαζιερόπλοιων να αυξάνονται. Πέρσι οι διελεύσεις ήταν 61 ενώ φέτος θα φτάσουν τις 69. Όχι ότι η Θεσσαλονίκη έγινε ένας πολυσύχναστος προορισμός κρουαζιέρας, αλλά τουλάχιστον ξεκόλλησε από τον πάτο.
Αυτό συνέβη χάρη στις από κοινού προσπάθειες του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και του τμήματος τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού κρουαζιέρας, αλλά και κάποιες συγκυρίες που βοήθησαν σημαντικά. Μια από αυτές είναι η ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal, που μετά από πολλά χρόνια σκέψεων και μελέτης, αποφάσισε να κάνει home porting στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης επιβιβάζοντας επιβάτες όχι μόνο από τη βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια αλλά σταδιακά κοιτάει και προς την Ευρώπη ενώ πέρσι επιβιβάζονταν και ένα γκρουπ από τις ΗΠΑ. Επίσης η κατασκευή και λειτουργία ενός απίστευτου τέρνιναλ κρουαζιέρας στην Κωνσταντινούπολη, το Galata Port, έφερε πολλά κρουαζιερόπλοια στην περιοχή με αποτέλεσμα να ευνοούνται όλοι οι προορισμοί.
Ωστόσο ποια είναι τα οφέλη της Θεσσαλονίκης από την διέλευση τόσων κρουαζιερόπλοιων; Θεωρητικά κάποιες έρευνες δείχνουν πως κατά μέσο όρο κάθε επιβάτες δαπανά στον προορισμό από 50 έως 100 ευρώ. Η αλήθεια είναι πως τα ξοδεύει εκεί που οι προορισμοί του είναι γνωστοί και έχουν αγορά προσαρμοσμένη στην κρουαζιέρα.
Για παράδειγμα, όταν στη Θεσσαλονίκη φτάνει κρουαζιερόπλοιο με επιβάτες από την Κύπρο, που γνωρίζουν και αγαπούν τη Θεσσαλονίκη, σπάνια θα δεις κάποιον από τους επιβάτες να επιστρέφει στο κρουαζιερόπλοιο χωρίς να κρατά πολλές τσάντες από τις αγορές στα καταστήματα της πόλης.
Αν ο προορισμός είναι άγνωστος στους επιβάτες, πολλοί δεν κατεβαίνουν από το πλοίο ούτε για βόλτα, ξοδεύοντας το χρόνο του στις απίθανες παροχές του κρουαζιερόπλοιου οι οποίες δεν του στοιχίζουν κάτι επιπλέον. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει συχνά στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο όλα αυτά πιθανόν να τα μάθουμε στην παρουσίαση μιας μελέτης κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που εκπόνησε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των πλεονεκτημάτων της κρουαζιέρας για την τοπική κοινωνία.
Η παρουσίαση της μελέτης θα γίνει στο Posidonia Sea Tourism Forum, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 25 και 26 Απριλίου και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα πραγματικά επίπεδα δαπανών επιβατών και πληρωμάτων, για τις καταναλωτικές συνήθειες τους κατά την παραμονή τους, τα επίπεδα ικανοποίησης από την επίσκεψή τους, καθώς και τις προοπτικές επιστροφής τους στην πόλη.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments