Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Την προηγούμενη Παρασκευή στο Παλαιοχώρι, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό στην Ανατολική Χαλκίδικη, οι κυρίες του χωριού είχαν κάθε λόγο να απλώσουν και πάλι στα μπαλκόνια τα χαλιά και άλλα υφαντά, που με πολύ κόπο δημιούργησαν οι ίδιες και οι πρόγονοι τους. Το κάνουν κάθε φορά που το χωριό τους γιορτάζει. Είναι μια παράδοση από πολύ παλιά που τηρείται με ευλάβεια. Επίσης έβγαλαν στο δρόμο κεράσματα για τους περαστικούς.
Ο λόγος της γιορτής είχε ένα όνομα, Αλέξης Ζορμπάς, ένας από τους πιο διάσημους Έλληνες του 20ου αιώνα. Ο ήρωας στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, που το κανονικό του όνομα ήταν Γιώργος Ζορμπάς, έζησε 22 από τα πιο κρίσιμα χρόνια της πολυτάραχης ζωής του στο Παλαιοχώρι. Αυτό που τον τράβηξε στην περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν τα μεταλλεία όπου δούλεψε ως μεταλλωρύχος. Από τον περιπετειώδη γάμο του στο Παλαιοχώρι, έκανε 12 παιδιά από τα οποία έζησαν τα εφτά.
Τα μεταλλεία ήταν που τον έδιωξαν από το Παλαιοχώρι, καθώς μετά τους βαλκανικούς πολέμους, η νέα τάξη πραγμάτων ατόνισε τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Με τον Νίκο Καζαντζάκη, ο Γιώργος Ζορμπάς γνωρίστηκε το 1915 στο Άγιο Όρος. Μια δυνατή φιλία δημιουργήθηκε μεταξύ τους που τους οδήγησε στη Μάνη όπου εκμεταλλεύτηκαν τα ορυχεία της Πράστοβας.
Ο Δήμος Αριστοτέλη, μέρος του οποίου είναι το Παλαιοχώρι, αποδέχθηκε δωρεά κατοίκων, ενός παλιού σπιτιού το όποιο αφού αναστηλωθεί θα μεταμορφωθεί σε ένα ψηφιακό μουσείο, το οποίο θα αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του Γιώργου Ζορμπά αλλά και του ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη Αλέξη Ζορμπά που γοήτευσε εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα μετά την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη (κέρδισε τρία Όσκαρ) και την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Συρτάκι.
Αυτός ήταν ο λόγος για τη γιορτή στο Παλαιοχώρι, στην οποία ο Δήμαρχος Αριστοτέλης Στέλιος Βαλιάνος και οι συνεργάτες του υποδέχθηκαν δεκάδες καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Και οι δυο σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στις προσπάθειες για ην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που θα συνδέσει την ορεινή Χαλκιδική με την παραθαλάσσια ζώνη και το αντίστροφο.
Για το όμορφο Παλαιοχώρι αυτό είναι ένα ακόμη βήμα να μπει στον τουριστικό χάρτη της περιοχής. Αρκεί η αναστήλωση του σπιτιού και η μεταμόρφωση του σε μουσείο να προχωρήσει γρήγορα.
Το χωριό είναι όμορφο, περιποιημένο, με πολύ καλές συνθήκες καθημερινού πολιτισμού, θα πρέπει όμως να αναδείξει τα τουριστικά πλεονεκτήματα του. Η ιστορία του Αλέξη Ζορμπά είναι ένα από αυτά όπως και το Καστέλι, ένα βυζαντινό κάστρο στην τοποθεσία Νέπωσι έξω από το χωριό που περιμένει υπομονετικά την αναστήλωση του. Προς ο παρόν αυτό που προσελκύει κάποιους τουρίστες στο Παλαιοχώρι είναι οι δυο περιπατητικές διαδρομές που ξεκινούν από εκεί.

Info…

Το Παλαιοχώρι, βρίσκεται στη βορειοανατολική Χαλκιδική, στην κύρια οροσειρά του όρους Χολομώντας, σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων, στο κέντρο του τριγώνου που σχηματίζουν τα χωριά Νεοχώρι ανατολικά σε απόσταση 3 χλμ, Αρναία δυτικά σε απόσταση 5 χλμ και Μεγάλη Παναγία νότια σε απόσταση 7 χλμ. Έχει περίπου 1500 μόνιμους κατοίκους, πληθυσμός που παραμένει ίδιος τα τελευταία 100 χρόνια.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments