Κείμενο – φωτογραφίες Τασούλα Κυριακίδου

Στο τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια οι θεματικές ξεναγήσεις, που δεν απευθύνονται μόνο στους επισκέπτες της πόλης, αλλά και στους κατοίκους της. Τις οργανώνουν δημιουργικές ομάδες, που φωτίζουν τόσο την ιστορία όσο και τη σύγχρονη ζωή της Θεσσαλονίκης, με φρέσκια ματιά, δημιουργικό τρόπο και καινοτόμες προσεγγίσεις.

Γνωρίστε την ομάδα Handpeak
Ο Σπύρος Τσαφαράς, ιστορικός και αρχαιολόγος, και οι συνεργάτες του, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που ασκούν δημιουργικές δραστηριότητες διαμορφώνουν τον σύγχρονο πολιτισμό και αποτελούν τα ζωντανά του κύτταρα. Έτσι, από το καλοκαίρι του 2014 άρχισαν να χαρτογραφούν το δημιουργικό δυναμικό της πόλης, εντοπίζοντας και καταγράφοντας τα τοπικά εργαστήρια, με στόχο να τα προβάλουν και να τα αναδείξουν, κάνοντάς τα γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Με το σκεπτικό αυτό διοργανώνουν περιηγήσεις με οργανωμένες επισκέψεις τους χώρους των δημιουργών, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά τους ίδιους και το έργο τους. Οι περιηγήσεις αυτές επικεντρώνονται είτε σε ιστορικές γειτονιές της πόλης, όπως η ρωμαϊκή αγορά, ο φραγκομαχαλάς, η πλατεία Άθωνος, και τις επαγγελματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην κάθε περιοχή, είτε σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ένδυση και η υπόδηση («Η Θεσσαλονίκη είναι της… μόδας») ή το χαρτί και το βιβλίο («Χάρτινες ιστορίες»).
Οι περιηγήσεις αυτές πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο σε μικρά γκρουπ, στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, ενώ οργανώνονται και κατά παραγγελία για 1 έως 12 περίπου άτομα. Βρείτε τη Handpeak στοhttp://www.handpeak.gr, όπου, εκτός από τις περιηγήσεις, παρουσιάζονται και πολλοί από τους δημιουργούς που συνεργάζονται με την ομάδα και υποδέχονται το κοινό στα εργαστήριά τους.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments