Στη Λήμνο διοργανώθηκε το πρώτο πιλοτικό βιωματικό πρόγραμμα κατάρτισης του ευρωπαϊκού έργου ‘ΝΑΥΤΙΛΟΣ’ για την εκπαίδευση και πιστοποίηση νέων επαγγελματιών στον θαλάσσιο αθλητικό τουρισμό. Το πρόγραμμα κατάρτισης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Surf Club Keros, με τη συμμετοχή εκπαιδευτών από εννέα διαφορετικές χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία Πολωνία και Τουρκία).
Οι ενότητες που περιλάμβανε αφορούσαν στις γνώσεις και τις ήπιες δεξιότητες των επαγγελματιών στον θαλάσσιο αθλητικό και παράκτιο τουρισμό, τη φιλοξενία, την εξυπηρέτηση πελατών και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, τις γενικές γνώσεις για όλα τα θαλάσσια αθλήματα, τις πρώτες βοήθειες, τον εντοπισμό και αξιολόγηση κινδύνων, αλλά και τη διαχείριση κρίσεων. Έμφαση δόθηκε στις μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας θαλάσσιων αθλημάτων σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία και τον τρόπο επιλογής και προσαρμογής ανάλογου αθλητικού εξοπλισμού.
Σημαντική, ήταν η ενότητα του προγράμματος κατάρτισης που αφιερώθηκε στην προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του ‘γαλάζιου & πράσινου’ παράκτιου περιβάλλοντος. Καθώς όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή, οι εκπαιδευόμενοι, είχαν επιπλέον την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία διαδρομική ξενάγηση για τη βιοποικιλότητα και την περιοχή Natura 2000 που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Λήμνου, όπου συνομίλησαν με την τοπική εμπειρογνώμονα, περιβαλλοντολόγο και πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεναγό ερμηνείας, Άντα Μαυρομμάτη.
Το πρόγραμμα κατάρτισης αυτό αποτελεί το πρώτο από τα τρία προγράμματα που θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια του έργου “ΝΑΥΤΙΛΟΣ” και θα οδηγήσουν σε πιστοποίηση των επαγγελματιών του θαλάσσιου αθλητικού τουρισμού.
Το όραμα του ΝΑΥΤΙΛΟΥ είναι να δημιουργήσει επαγγελματίες υψηλών δεξιοτήτων, οι οποίοι θα λειτουργούν ως πρεσβευτές του ταξιδιωτικού προορισμού και θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments