Χωρίς γραφείο τουριστικών πληροφοριών έμεινε η Θεσσαλονίκη καθώς τα δυο που διέθετε έκλεισαν και δεν προβλέπεται να ξανανοίξουν σύντομα.
Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είχε καταφέρει να βρει χορηγία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία δυο γραφείων τουριστικών πληροφοριών στη Θεσσαλονίκη. Είναι αυτές οι γυάλινες κατασκευές που βρίσκονται η μια στην πλατεία Αριστοτέλους και η άλλη παραδίπλα από το Βασιλικό Θέατρο. Η χορηγία προέβλεπε τον εξοπλισμό των δυο γραφείων τουριστικών πληροφοριών με σύγχρονα μέσα προβολής και πληροφόρησης του ταξιδιωτικού κοινού και την πρόσληψη και μισθοδοσία για δυο χρόνια πέντε ατόμων για την ορθή λειτουργία τους. Σύμφωνα με την χορηγία, μετά τα δυο χρόνια θα έπρεπε ένας ή περισσότεροι φορείς της πόλης να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, δηλαδή τη μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά τους έξοδα, ένα κόστος περίπου 150 χιλιάδων ευρώ το χρόνο συνολικά. Για την υλοποίηση της χορηγίας επιστρατεύτηκε το Thessaloniki Convention Bureau προκειμένου να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δήμου.
Η διετία ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να συνεχίσει τη λειτουργία τους, περιφρονώντας τις δεσμεύσεις και το πνεύμα της χορηγίας από το Ίδρυμα Νιάρχος. Έτσι το γραφείο στο Βασιλικό Θέατρο έκλεισε τέλος του περασμένου Ιουλίου, ενώ πριν ένα μήνα έκλεισε και αυτό της πλατείας Αριστοτέλους. Το προσωπικό απολύθηκε καθώς σταμάτησε η μισθοδοσία του από το Ίδρυμα Νιάρχος.
Στα δυόμιση περίπου χρόνια που λειτούργησαν τα γραφεία τουριστικών πληροφοριών στη Θεσσαλονίκη εξυπηρέτησαν χιλιάδες ξένους και Έλληνες επισκέπτες. Τα στατιστικά στοιχεία που έδιναν κατά καιρούς στη δημοσιότητα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά και αποτελούσαν ένα καλό εργαλείο για αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για την τουριστική προοπτική της πόλης.Στο μεταξύ εν μέσω της πανδημίας, στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών στο Βασιλικό θέατρο έγινε διάρρηξη και λεηλατήθηκε.
Έτσι η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη τουριστική πόλη στην Ευρώπη που δεν διαθέτει γραφείο τουριστικών πληροφοριών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών . Θυμίζουμε πως η λειτουργία γραφείου τουριστικών πληροφοριών αποτελεί βασική υποχρέωση κάθε πόλης που υποδέχεται τουρίστες και όχι περιττή πολυτέλεια.
Στις πόλεις όπου υπάρχει Οργανισμός Τουρισμού, είναι αυτός που αναλαμβάνει την λειτουργία των γραφείων τουριστικών πληροφοριών και όχι ο Δήμος καθώς οι υπηρεσίες που παρέχουν ξεπερνούν τα όρια του Δήμου. Δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός Τουρισμού υπάρχει για να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την πόλη και την τουριστική της οργάνωση και προβολή.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments