Τα νέα που έφτασαν χθες βράδυ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν καταρρεύσει τουριστικά λόγω των προσφυγικών ροών, προκάλεσαν ανακούφιση.
Μετά την μεγάλη κινητοποίηση των τοπικών φορέων (Δήμοι, Περιφέρεια κλπ) η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει πίσω την αρχική της απόφαση και παρατείνει για ένα ακόμη χρόνο το μετρό της απλοποιημένης έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν ένα από τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, και Κω) που μετείχαν στο συγκεκριμένο καθεστώς.
Η Τουρκία είναι πλέον η πιο σημαντική τουριστική αγορά για τα πολύπαθα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χωρίς το ειδικό καθεστώς έκδοσης βίζας η ροή Τούρκων τουριστών θα ήταν πολύ μικρή με καταστροφικά αποτελέσματα για τα πέντε αυτά νησιά που είδαν τις Ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές αλλά και την ελληνική να τα εγκαταλείπουν. Οι Τούρκοι τουρίστες είναι αυτοί που σώζουν κάπως την κατάσταση.
Χθες στις Βρυξέλες, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό, τον δήμαρχο Σάμου κ. Αγγελόπουλο, τον δήμαρχο Χίου κ. Βουρνούς, τον δήμαρχο Λέρου κ. Κόλια και τον δήμαρχο Κω κ. Κυρίτση, και τους ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο ξεκινώντας από 1η Απριλίου και για όλη την θερινή περίοδο.

Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας όταν αυτό το πολιτικό πρόγραμμα ξεκίνησε, και αύξησε κατακόρυφα τις ροές των Τούρκων τουριστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Στέφανος Χατζημανώλης μας είπε πως “οι πιέσεις των φορέων, μεταξύ των οποίων και το επιμελητήριο που εκπροσωπεί, έπιασαν τόπο. Τώρα χρειάζεται να τρέξουν όλοι στα νησιά για να ενημερώσουν την Τουρκική αγορά για τις εξελίξεις καθώς είχε βγάλει τα νησιά από τα πλάνα της όταν πριν αρκετές εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην ισχύσει για φέτος το μέτρο της απλοποιημένης έκδοσης βίζας”.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments