Από το κίνημα «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου» πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Το φετινό καλοκαίρι αποκαλύπτει κάθε μέρα που περνάει την καταστροφή των ακτών της Ελλάδας και το εύρος της παρανομίας στη χώρα. Εδώ και ένα μήνα οι κάτοικοι της Νάξου έχουν ξεσηκωθεί για να σταματήσουν αυτή την καταστροφή που συντελείται μπροστά στα μάτια τους συσσωρευτικά τις τελευταίες δεκαετίες με αποκορύφωμα τη φετινή τουριστική σεζόν.
Σε σχεδόν όλες τις ακτές του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων καταστρέφεται κατά παράβαση του νόμου το φυσικό περιβάλλον όπως τεκμηριώνουν τα στοιχεία του Κινήματος Σώστε τις Παραλίες της Νάξου που συνεχίζουν να συλλέγονται καθημερινά από εκατοντάδες κατοίκους του νησιού. Στην περίπτωση της Νάξου οι παραλίες με τη μεγαλύτερη τουριστική πίεση περιλαμβάνονται μάλιστα σχεδόν αποκλειστικά στους προστατευόμενους οικότοπους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
Με τη δημιουργία μόνιμων και ημιμόνιμων κατασκευών στον αιγιαλό, την παραλία και τις αμμοθίνες, όπως πατώματα, εξέδρες, σκάλες, τοιχοποιία, πέργκολες, οικήματα, πινακίδες αλλά και ομπρέλες καρφωμένες σε μεγάλο βάθος της άμμου, καταστρέφεται το νησί μας και για τις επόμενες γενιές”, αναφέρει η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος του κινήματος της Νάξου, περιγράφοντας έτσι μέρος του εύρους της παρανομίας που έχουν καταγγείλει 1500 κάτοικοι προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου και προς όλες τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές στις 7 Αυγούστου. Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου ενημέρωσε εκπροσώπους των καταγγελλόντων ότι η σχετική δικογραφία έχει ανοίξει από 21 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της καταστροφής των ακτών και της παρεμπόδισης της πρόσβασης προς αυτές από το κίνημα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα στα κοινωνικά μέσα 16 Ιουλίου και μετράει πλέον 7000 μέλη.
Οι κάτοικοι της Νάξου καταγγέλλουν καθημερινά και τεκμηριωμένα επιπλέον το φιάσκο των ελεγκτικών αρχών στις νοτιοδυτικές παραλίες του νησιού. Μετά από διαρροή της πληροφορίας για την άφιξη κλιμακίου της Κτηματικής Υπηρεσίας επιχειρηματίες έσπευσαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια και τις κάμερες κατοίκων, τουριστών και δημοσιογράφων να απομακρύνουν άρον άρον τις παράνομες δραστηριότητές τους από τις μεγαλύτερες νοτιοδυτικές παραλίες του νησιού. Ξεκινώντας μες τη νύχτα της 3ης Αυγούστου και για πέντε μερόνυχτα με φορτηγά, ακόμα και χωρίς πινακίδες, τρακτέρ, και στρατιά εργατών παρατηρήθηκε επιπλέον, ότι μόλις έφευγαν οι ελεγκτές από μια παραλία, οι επιχειρηματίες επανατοποθετούσαν τα έπιπλά τους. Οι πολίτες καταγγέλλουν στη συμπληρωματική αναφορά τους που κατέθεσαν 14 Αυγούστου προς την Εισαγγελία και τις Αρχές πως “από 05-08-2023 που ξεκίνησαν οι έλεγχοι παρατηρήθηκε επιπλέον, ότι μόλις έφευγαν οι ελεγκτές από μία παραλία, οι επιχειρηματίες επανατοποθετούσαν τα έπιπλά τους. Αυτή η διαδικασία γινόταν κυρίως νυχτερινές ώρες και με εργαλεία όπως τρυπάνια”.
Παρόλο που 10 Αυγούστου επανήλθε κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας και συνελήφθησαν τρεις επιχειρηματίες μη έχοντες καμία άδεια, ιδιώτες μέχρι και σήμερα επεκτείνουν την κατάληψη και την καταστροφή της παραλίας με επέκταση παράνομων επίπλων και κατασκευών.
Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή και για λαθραμμοληψίες, όπως στις 9 Αυγούστου στην παραλία Βίντσι της Χώρας Νάξου και στις 11 Αυγούστου στο Αλμυρό Νερό Μουτσούνας, όπου εμφανίστηκαν εκσκαφικά στις παραλίες μπροστά σε αγανακτισμένους κατοίκους. Μόλις χθες 18 Αυγούστου είδαμε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ότι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κατέθεσε καταγγελία υπέρ διάνοιξης δρόμου πάνω σε αμμοθίνες και αμμόλοφους του παραθαλάσσιου υδροβιότοπου της Στελίδας Νάξου. Η αποκατάσταση της περιοχής μετά από την περσινή παράνομη παρέμβαση διάνοιξης δρόμου δεν έχει γίνει ακόμη παρόλη τη επιτακτική γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) από πέρυσι το Σεπτέμβρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των πολιτών του κινήματος Σώστε τις Παραλίες της Νάξου παρέδωσαν δια ζώσης την καταγγελία τους και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που παραθέριζε στη Νάξο στις 12 Αυγούστου. Επίσης έχουν κοινοποιήσει στο δήμο την καταγγελία τους συνοδευόμενη από αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στις 14 Αυγούστου, χωρίς να έχουν πάρει καμία απάντηση ως τώρα.

H καταγγελία των πολιτών:

https://savenaxosbeaches.weebly.com/alphanualphaphiomicronrho940-kappaalphataualphagammagammaepsilonlambda943alpha-alpha973gammaomicronupsilonsigmatauomicronsigmaf-2023.html?fbclid=IwAR2NGmUoDTc8bVgUKsuMFdyVbg88JqfcPSBPI1gkUh_ylPhBGAEa4gWDf4o

Η συμπληρωματική αναφορά των πολιτών:

https://savenaxosbeaches.weebly.com/sigmaupsilonmupilambdaetarhoomegamualphatauiotakappa942-alphanualphaphiomicronrho940-kappaalphataualphagammagammaepsilonlambda943alpha.html?fbclid=IwAR2NGmUoDTc8bVgUKsuMFdyVbg88JqfcPSBPI1gkUh_ylPhBGAEa4gWDf4o

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments