Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της αναστήλωσης του ανακτόρου του Φιλίππου Β’, αύξησε θεαματικά την επισκεψιμότητα στη Βεργίνα, αυτό το τυχερό χωριό που φιλοξενεί αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς στα αρχαία χρόνια βρίσκονταν εκεί οι Αιγές, η πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων.
Ωστόσο για να φτάσεις από τη Βεργίνα στο αναστηλωμένο ανάκτορο, ο μόνος τρόπος είναι να περπατήσεις ένα ανηφορικό χιλιόμετρο με άσφαλτο και χωματόδρομο.
Αυτό αποτρέπει πολλούς που επισκέπτονται τους βασιλικούς τάφους που βρίσκονται μέσα στη Βεργίνα, να ανηφορήσουν στη συνέχεια και προς το ανάκτορο.
Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να διευκολύνεται η μετάβαση του κόσμου στο ανάκτορο, πιθανόν με την δρομολόγηση από τον τοπικό Δήμο ενός shuttle bus, τουλάχιστον τις μέρες αιχμής.
Το μόνο που σε αποζημιώνει στη συγκεκριμένη διαδρομή είναι η θεά προς τον κάμπο της Ημαθίας και ότι περνάς δίπλα από άλλους μη επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στην περιοχή.
Επίσης, η περίφραξη του ανακτόρου, για την αναστήλωση του οποίου ξοδεύτηκαν αρκετά εκατομμύρια, είναι απογοητευτική. Όπως χαρακτηριστικά ακούσαμε κάποιους να λένε “θα έκανε τον Φίλιππο να ντρέπεται…”

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments