Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά μουσεία που μπορείς να επισκεφτείς, όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα οπουδήποτε στον κόσμο. Τα εκθέματα του σε καθηλώνουν από το πρώτο βήμα που θα κάνεις μέσα στο σκοτεινό περιβάλλον του μουσείου, σκοτεινό καθώς βρίσκεσαι μέσα σε έναν τύμβο.
Πρόκειται για το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών που οι περισσότεροι αναφέρουν ως “ο Τάφος του Φιλίππου”. Βρίσκεται στο χωριό Βεργίνα στην Ημαθία, εκεί που στην αρχαιότητα ήταν οι Αιγές, πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας, πριν αυτή μεταφερθεί στην παραθαλάσσια τότε Πέλλα.
Μέσα στον τύμβο βρίσκονται όχι μόνο ο τάφος του Φιλίππου αλλά συνολικά τέσσερις τάφοι και ένα ιερό. Οι δύο σπουδαιότεροι τάφοι, του Φιλίππου Β΄ και του Αλεξάνδρου Δ΄, όταν βρέθηκαν δεν ήταν συλημένοι, οπότε μέσα τους υπήρχαν οι θησαυροί που σήμερα εκτίθενται στο μουσείο. Ο λεγόμενος τάφος της Περσεφόνης και ο τέταρτος τάφος, που έχει μια εντυπωσιακή είσοδο με τέσσερεις δωρικούς κίονες και πιστεύεται ότι ανήκε στον βασιλιά Αντίγονο Β΄ Γονατά, βρέθηκαν συλημένοι και δεν απέδωσαν σημαντικά ευρήματα, αν και πρόκειται επίσης για μνημειώδη έργα της μακεδονικής ταφικής αρχιτεκτονικής.
Ο τάφος του Φιλίππου ανακαλύφθηκε από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο το 1977 ενώ το μουσείο έτσι όπως είναι σήμερα κατασκευάστηκε το 1993.
Αυτό που σε συγκλονίζει περπατώντας στον διάδρομο για να εισέλθης στον τύμβο, δεν είναι μόνο η ιδέα ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος μιας από τις πιο σημαντικές μορφές της ιστορίας, του Φιλίππου Β’, που με το έργο του προετοίμασε το δρόμο για τον γιο του τον Μέγα Αλέξανδρο, άλλα και ό,τι εκτίθεται στις προθήκες του μουσείου, βρέθηκε εκεί μέσα σ΄αυτόν τον τύμβο και τους τάφους του.
Ανάμεσα στα εκθέματα είναι η διάσημη πλέον χρυσή λάρνακα με το δεκαεξάκτινο αστέρι, το οποίο καθιερώθηκε να ονομάζεται ο Ήλιος της Βεργίνας, μέσα στην οποία βρίσκονταν τα απομεινάρια του σώματος του Φιλίππου.
Εντυπωσιάζουν επίσης τα χρυσά στεφάνια βελανιδιάς που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν εκείνη την εποχή να έφτιαξαν ανθρώπινα χεριά αυτά τα σπουδαία έργα τέχνης.
Συγκλονιστικό έκθεμα είναι ακόμη η πανοπλία του Φιλίππου που αποσπά των θαυμασμό των επισκεπτών. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πανοπλία ανήκει όχι στον Φίλιππο Β’ αλλά στον γιο του Μέγα Αλέξανδρο, που την έφερε ο Φίλιππος Γ’ από την Βαβυλώνα όπου πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Η μεγάλη έγχρωμη τοιχογραφία με θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, είναι επίσης ένα από τα εκθέματα που θα σας “αναγκάσουν” να μείνετε αρκετή ώρα μπροστά για να θαυμάσετε.
Ακόμη και σήμερα κάποιοι επιστήμονες αμφισβητούν ότι ο τάφος που βρήκε ο Μανώλης Ανδρόνικος ανήκει στον Φίλιππο Β’ αλλά στον Φίλιππο Γ΄, γιο του Φιλίππου Β΄ και ετεροθαλή αδελφό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 2019, η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μαζί με άλλους ιστορικούς υποστήριξαν ότι εκεί δεν είναι θαμμένος ο Φίλιππος Β’ ή ο Φίλιππος Γ’ αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος. Αυτή η θεωρία αναπτύχθηκε πρώτα από Αμερικανούς ιστορικούς. Εδώ και χρόνια αυτή η αμφισβήτηση και διαμάχη μεταξύ των “επιστημόνων” συνεχίζεται, δυστυχώς μερικές φορές με όρους ξεκατινιάσματος.

Info…
Το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών βρίσκεται στη Βεργίνα, 13 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας. Μέχρι το τέλος του Μάρτη το βασικό εισιτήριο κοστίζει οκτώ ευρώ και με αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσης εντυπωσιακό Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών που βρίσκεται στην περιοχή. Από 1ης Απριλίου το εισιτήριο ανεβαίνει στα 15 ευρώ (θερινή περίοδος γαρ).
Αύριο 25η Μαρτίου είναι κλειστά αφού για κάποιο λόγο μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι είναι στη χώρα μας κλειστά τις αργίες, δηλαδή τις μέρες που ο κόσμος έχει την ευκαιρία να τα επισκέπτεται.
Στο μουσείο πήγαμε στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης που οργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης .

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments