Πάνω από 200.000 επισκέπτες υποδέχθηκε η 86η ΔΕΘ που ολοκληρώθηκε χθες, θυμίζοντας επισκεψιμότητες προ πανδημίας και επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της ως του μεγαλύτερου εκθεσιακού γεγονότος στη χώρα. Ειδικότερα, ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε σε 212.363, σημαντικά αυξημένος έναντι της 85ης ΔΕΘ, ενώ προσέγγισε τα επίπεδα του 2019. Ο κόσμος επέστρεψε στη ΔΕΘ, που επί εννέα ημέρες έδωσε τον παλμό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε μια ατμόσφαιρα γιορτής, αλλά και πλούσιων επιχειρηματικών επαφών.
Η 86η ΔΕΘ ήταν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά αναβαθμισμένη, με τον αριθμό των εκθετών να προσεγγίζει τους 1.500 και τις διεθνείς και κρατικές συμμετοχές να ανέρχονται σε 19, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ υπό την ομπρέλα της ΚΕΕΕ και 46 Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στη διοργάνωση 343 επιχειρήσεις. Ξεχωριστές παρουσίες είχαν το ΕΕΘ, το ΕΒΕΘ και το ΕΒΕΑ.
Πόλο έλξης αποτέλεσε το περίπτερο 13 της Τιμώμενης Χώρας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ήταν διαρκώς ασφυκτικά γεμάτο τόσο από απλούς επισκέπτες που παρακολουθούσαν ενθουσιασμένοι το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων όσο και από επιχειρηματίες που διερευνούσαν πεδία συνεργασίας με τις 65 επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των ΗΑΕ. Μάλιστα, ο αριθμός των επιχειρηματικών ραντεβού μεταξύ αραβικών και ελληνικών επιχειρήσεων ξεπέρασε τα 1.000, με τη συμβολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Πολλές εκ των συναντήσεων πραγματοποιήθηκαν εκτός του αρχικού προγράμματος, καταδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον για επιχειρηματικές επαφές. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συνάφθηκαν και πολλές συνεργασίες με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετείχαν στην 86η ΔΕΘ προήλθαν από τους κλάδους διαχείρισης επενδύσεων, ενέργειας, τροφίμων-ποτών, άμυνας, διαστημικής τεχνολογίας, τουρισμού, ναυτιλιακών, real-estate κα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Αυτού Εξοχότης Abdulla bin Touq Al Mari. Την ίδια ώρα πλούσιο ήταν το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων της Τιμώμενης Χώρας, με παραδοσιακούς χορούς, τοπική γαστρονομία και παρουσίαση ιερακοθηρίας, όπου τα βασιλικά γεράκια έκλεψαν τις εντυπώσεις.
Αθρόα ήταν η προσέλευση και στο Επετειακό Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που εντυπωσίασε με τη διαδραστικότητα και τον πλούτο των εκθεμάτων. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι εκδηλώσεις συγκίνησης από ανθρώπους που βρέθηκαν στο περίπτερο 6. Η πρώτη θεματική του αφιερώματος ήταν το οπτικοακουστικό αφιέρωμα «ΑΙΩΝ… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω», που διοργάνωσε η ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Υπεύθυνος για την ιστορική επιμέλεια και τη συλλογή του αρχειακού υλικού ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ. Βλάσης Βλασίδης, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση ανήκε στον συνθέτη,  Γιάννο Αιόλου, ενώ η επιμέλεια-σκηνοθεσία-τεχνική σύνθεση ήταν της N-CODE ΕΠΕ Οπτικοακουστικές Παραγωγές. Η δε ιδέα και η παραγωγή ήταν της ΔΕΘ-Helexpo. Στη δεύτερη ενότητα του αφιερώματος αναπτύχθηκε η περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «1922-2022: κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης». Η μελέτη του υλικού της έκθεσης στηρίχθηκε σε μια πολυμελή, διεπιστημονική αλληλεπίδραση μουσειολόγων, έγκριτων ιστορικών και εξωτερικών συντελεστών.
Σημαντική πινελιά στη φετινή διοργάνωση ήταν τα music events που επέστρεψαν δυναμικά. Γνωστοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες βρέθηκαν στη σκηνή της ΔΕΘ και ξεσήκωσαν το κοινό της.
Φέτος στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση και το Thessaloniki Helexpo Forum για τρίτη χρονιά, αυτή τη φορά σε συνεργασία με διμερή επιμελητήρια (Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ελληνo-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως και Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) με τη συμμετοχή δεκάδων εγνωσμένου κύρους ομιλητών.
Η ΔΕΘ-Helexpo θα μπει στο επόμενο διάστημα σε φάση προετοιμασίας για την 87η ΔΕΘ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα διοργανώσει μερικές από τις μεγαλύτερες κλαδικές της εκθέσεις.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments