Ο Ναός του Αγίου Νικολάου των Μύρων είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα θρησκευτικά μνημεία στο Ντεμρέ (Demre) στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν εργασίες αποκατάστασης του ναού καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Ο Άγιος Νικόλαος αφιέρωσε τη ζωή του στις αγαθοεργίες, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και μετατράπηκε σε θρύλο επειδή άφηνε, χωρίς να γίνεται αντιληπτός, δώρα στα παράθυρα των σπιτιών ή μέσα από τις καμινάδες, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο έμπνευση για τη φιγούρα του σημερινού Άγιου Βασίλη που φέρνει τα δώρα στα παιδιά.
Ο Άγιος Νικόλαος απεβίωσε στον ναό όπου λειτουργούσε ως επίσκοπος των Μύρων και μετά τον θάνατό του, στις 6 Δεκεμβρίου του 365 μ.Χ., ο λαός των Μύρων ανήγειρε μνημείο στο όνομά του, και στη συνέχεια μια μεγάλη βασιλική. Η βασιλική αυτή, στους τοίχους της οποίας απεικονίζονται τα θαύματα που λένε ότι πραγματοποίησε ο Άγιος Νικόλαος, υπέστη σοβαρές καταστροφές λόγω σεισμών και επιδρομών που δέχτηκε η πόλη και χτίστηκε εκ νέου ως θολωτός ναός τον 9ο αιώνα.
Η επόμενη εκτεταμένη αποκατάσταση του ναού έλαβε χώρα το 1042 μ.Χ. από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ΄ Μονομάχο και τη σύζυγό του, Ζωή. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα της βυζαντινής ιστορίας της τέχνης, με προσθήκες που έγιναν τον 11ο αιώνα. Ο ναός, που έχει συμπεριληφθεί στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2000, πλημμυρίζει κάθε χρόνο από ντόπιους και ξένους τουρίστες, αποτελώντας σημαντικό ιστορικό μνημείο αλλά και λατρευτικό κέντρο.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments