Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τη χρήση του αλατιού με σκοπό να λιώσει τους πάγους και τα χιόνια. Ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη, αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ότι το αλάτι “πέτρωσε” λόγω του παγετού. Και στη Βολιβία “πέτρωσε” το αλάτι, αλλά αντίθετα εκεί πανηγυρίζουν, αφού βγάζουν χρήματα ! Το Palacio de Sal «το παλάτι του αλατιού», βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βολιβία, κοντά στην κορυφή των Άνδεων σε υψόμετρο 3.656 μέτρων στην άκρη της Salar de Uyuni, τη μεγαλύτερη επίπεδη έκταση αλατιού στον κόσμο (10.582 τχλμ), σε απόσταση 350 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας Λα Παζ. Το πρώτο ξενοδοχείο χτίστηκε το 1993-1995 από μπλοκ αλατιού στη μέση του Salar de Uyuni και σύντομα έγινε ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες. Είχε 12 δίκλινα δωμάτια και κοινό μπάνιο.
Η θέση του όμως στο κέντρο της ερήμου δημιουργούσε προβλήματα υγιεινής, αφού τα απόβλητα έπρεπε να συλλέγονται και να μεταφέρονται σε άλλα σημεία. Η κακοδιαχείριση δεν άργησε να έρθει και η περιβαλλοντική ρύπανση ήταν αναπόφευκτη, με αποτέλεσμα να κλείσει το ξενοδοχείο το 2002.
Το σημερινό ξενοδοχείο χτίστηκε το 2007 σε μια νέα θέση στο ανατολικό άκρο της Salar de Uyuni, 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Uyuni.
Το κτίριο κατασκευάστηκε από ένα εκατομμύριο μπλοκ “συμπιεσμένου” αλατιού των 35 cm και σε μορφή πέτρας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για το δάπεδο, τοίχους, οροφή αλλά και τα έπιπλα, συμπεριλαμβανομένων κρεβατιών, τραπεζιών, καρέκλες, γλυπτά κ.α.
Το υγειονομικό σύστημα αποβλήτων λύθηκε και επιπλέον λειτουργεί σάουνα, χαμάμ, πισίνα με θαλασσινό νερό και υδρομασάζ. Υπόψη ότι υπάρχει ένας απαγορευτικός κανόνας που αποτρέπει τους επισκέπτες να ακουμπούν τους τοίχους αλατιού, για να μην λιώσουν στη διάρκεια του χρόνου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments