Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου άνοιξε πέρσι τον Οκτώβριο, μετά από εννέα χρόνια καθυστερήσεων και πρωτοφανών για τη Γερμανία σκανδάλων. Καθώς άνοιξε εν μέσω πανδημίας και την αεροπορική κίνηση να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, δεν δοκιμάστηκε (άνθρωποι, συστήματα και μηχανήματα) ώστε να δείξει τις δυνατότητες του και να μπει σ’ ένα ρυθμό. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες βδομάδες που η αεροπορική κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα, πλησιάζοντας αυτή του 2019 (τότε το Βερολίνο εξυπηρετούνταν από δυο μικρότερα αεροδρόμια, το Schönefeld που έγινε το τέρμιναλ 5 του νέου αεροδρομίου, και το Tegel που έκλεισε).
Ωστόσο η αύξηση της κίνησης την οποία το νέο αεροδρόμιο βιώνει για πρώτη φορά, το βρήκε απροετοίμαστο. Κάθε μέρα πάρα πολλοί ταξιδιώτες χάνουν την πτήση τους, ενώ περιμένεις αρκετή ώρα για να παραλάβεις τις αποσκευές σου στην άφιξη. Και αυτό γιατί οι διαδικασίες τσεκ ιν, ελέγχου κλπ κυλούν αργά.
Μάλιστα πριν δέκα μέρες, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, επικράτησε χάος. Εκατοντάδες άτομα εκείνη τη μέρα έχασαν την πτήση τους και άλλοι περίμεναν πολλές ώρες για να παραλάβουν τις αποσκευές τους. Με το θέμα ασχολήθηκαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που περιέγραψαν την κατάσταση ως το απόλυτο χάος.
Έτσι λοιπόν αν έχετε προγραμματίσει να ταξιδέψετε από το αεροδρόμιο του Βερολίνου, θα πρέπει να πάτε τουλάχιστον δυόμιση ώρες πριν την πτήση σας για να μην την χάσετε. Επίσης αν φτάνετε στο αεροδρόμιο, θα κάνετε υπομονή τουλάχιστον μισή ώρα για την παραλαβή των αποσκευών σας.
Κατά τ’ άλλα το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου, που το επίσημο όνομα του είναι «Αεροδρόμιο Βερολίνου- Βραδεμβούργου ”Βίλλυ Μπραντ“» αλλά εν συντομία όλοι το αποκαλούν BER από τον κωδικό που πήρε από την IATA, είναι μεγάλο και σύγχρονο. Στις αίθουσες του μετά τον έλεγχο ασφαλείας, επικρατεί η συνήθη ηρεμία που συναντάς στα γερμανικά αεροδρόμια, που έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν τον θόρυβο από την πολυκοσμία. Σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί μέχρι 40 εκατομμύρια επιβάτες, ωστόσο επειδή θεωρείτε μικρό για να καλύψει τις προβλεπόμενες ανάγκες της γερμανικής πρωτεύουσας, σχεδιάζεται η επέκταση του μέχρι το 2030.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments