Αν όλα πάνε καλά, η Αλβανία θα αποκτήσει οσονούπω τρίτο διεθνές αεροδρόμιο. Αυτή τη φορά στον Αυλώνα, προκειμένου να στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της γειτονικής χώρας.
Το αεροδρόμιο Mediterranean, όπως θα ονομάζεται, θα ολοκληρώσει την πρώτη φάση της κατασκευής του τον Απρίλιο του 2025. Κατασκευάζεται από διεθνή κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον ελβετικό-κοσοβαρικό όμιλο Mabatex με έδρα το Λουγκάνο και τον τουρκικό όμιλο YDA. Τη διαχείριση του νέου αεροδρομίου θα έχει θυγατρική εταιρεία του αεροδρομίου του Μονάχου. Οι κατασκευαστές του, φιλοδοξούν να έχει προδιαγραφές για υπερατλαντικές πτήσεις.
Το επενδυτικό κόστος για την κατασκευή τερματικού σταθμού 34.000 τετραγωνικών μέτρων που θα μπορεί να εξυπηρετεί έως 3 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, 24 θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και διάδρομο 3.200 μέτρων, αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 104 εκατ. ευρώ.
Στα σχέδια αντιδρούν Αλβανικές και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς η περιοχή αποτελεί καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών.
Στο μεταξύ μόλις τον περασμένο Απρίλιο, στην Αλβανία εγκαινιάστηκε το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο (φώτο) μετά από αυτό των Τιράνων. Βρίσκεται στην πόλη Κούκεσι, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της αλβανικής πρωτεύουσας. Το αεροδρόμιο έλαβε το όνομα Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχιάν, που είναι ένας εκ των ιδρυτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος χρηματοδότησε προσωπικά την ανακατασκευή του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου σε διεθνές πολιτικό αεροδρόμιο. Ωστόσο η κίνηση του σε πτήσεις παραμένει πολύ χαμηλή.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments