Αυτή τη φορά η Ryanair έχει βάλει στο στόχαστρο την Πρόεδρο τηε Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αιτία η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Γαλλίας που έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση πτήσεων όχι μόνο από και προς την Γαλλία αλλά και των υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της.
 
Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η μεγαλύτερη σε επιβατική κίνηση αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης αναφέρει:
 
«Η Ryanair, καταδίκασε σήμερα (Δευτέρα. 27 Μαρτίου) τη συνεχιζόμενη ακύρωση πτήσεων πάνω από τη Γαλλία λόγω των επαναλαμβανόμενων απεργιών της ATC (Ένωση ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Γαλλίας). Όπως πάντα, η γαλλική νομοθεσία χρησιμοποιείται για την προστασία των γαλλικών πτήσεων εσωτερικού, αλλά όχι για τις υπερπτήσεις εντός της ΕΕ από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία που ακυρώνονται μόνο και μόνο επειδή μια μικρή γαλλική ένωση, η ATC, κλείνει επανειλημμένα τους ουρανούς πάνω από την Ευρώπη.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πάνω από το 25% των 9.000 προγραμματισμένων πτήσεων της Ryanair καθυστέρησαν λόγω απεργίας της γαλλικής ATC και 230 πτήσεις (41.000 επιβάτες) ακυρώθηκαν για συμμόρφωση με τους γαλλικούς περιορισμούς χωρητικότητας. Αυτές οι επανειλημμένες διακοπές των υπερπτήσεων εντός της ΕΕ είναι απαράδεκτες.
Πέρυσι, το Eurocontrol συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για τις απεργίες της ATC (χωρίς να θίγεται το δικαίωμα στην απεργία) ως εξής:
– Μείωση των πτήσεων εσωτερικού εντός της Γαλλίας
– Να επιτρέπονται όλες οι υπερπτήσεις χωρίς καθυστερήσεις.
– Προειδοποίηση πριν την απεργία για να επιτραπεί στις αεροπορικές εταιρείες να επαναπρογραμματίσουν πτήσεις ή να ενημερώνουν έγκαιρα τους επιβάτες
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επικεφαλής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με αυτά τα μέτρα για την προστασία των πολιτών της ΕΕ και των υπερπτήσεων.
 
Ένας εκπρόσωπος της Ryanair δήλωσε:
«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επιτροπή της ισχυρίζονται επανειλημμένα ότι η ενιαία αγορά αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη. Στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η Ενιαία Αγορά ήταν η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, κάθε φορά που η γαλλική ATC προχωρά σε απεργία, η Ενιαία Αγορά για τα αεροπορικά ταξίδια πάνω από την Ευρώπη διακόπτεται, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα και δεν παίρνει μέτρα.
Όταν η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη νομοθεσία για την προστασία των γαλλικών πτήσεων, γιατί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επιτροπή της στέκονται άπραγες και επιτρέπουν την δυσανάλογη ακύρωση των υπερπτήσεων εντός της ΕΕ σε καθημερινή βάση; Καλούμε την Επιτροπή να λάβει νομικά μέτρα κατά της Γαλλίας και των συνδικάτων της ATC, για την προστασία των υπερπτήσεων εντός της ΕΕ. Οι αθώοι επιβάτες που ταξιδεύουν από τη Γερμανία στην Ισπανία ή από την Ιρλανδία στην Ιταλία, δικαιούνται να βασίζονται στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ για αεροπορικά ταξίδια και οι υπερπτήσεις τους δεν πρέπει να ακυρώνονται επανειλημμένα επειδή οι Επιτροπές της ΕΕ δεν αναλαμβάνουν δράση για την υπεράσπιση της ενιαίας αγοράς.
Το έργο του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SESAR) ήταν ένας κατάλογος αποτυχιών για 20 χρόνια. Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος εδώ και 2 δεκαετίες. Το Eurocontrol έχει ήδη συστήσει στην Επιτροπή να λάβει νομικά μέτρα για την προστασία των υπερπτήσεων και είναι καιρός η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επιτροπή της να σταματήσουν να κρύβονται και να αρχίσουν να ενεργούν για την υπεράσπιση της ενιαίας αγοράς για αεροπορικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση τα γαλλικά συνδικάτα να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην απεργία, αλλά περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την Ενιαία Αγορά και όχι να την κλείσει επανειλημμένα ή να ακυρωθούν οι υπερπτήσεις στην ΕΕ μόνο και μόνο επειδή τα γαλλικά συνδικάτα ATC συμμετέχουν σε αυτές τις ψυχαγωγικές απεργίες».
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments