Μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τον Καναδά και οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν χθες την άδεια τους να ξαναπετάξουν στον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, τα αεροσκάφη Boeing 737MAX. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ήταν καθηλωμένα στο έδαφος για 20 μήνες, μετά από δυο πολύνεκρα δυστυχήματα σε Ινδονησία και Αιθιοπία που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους. Όπως αποκαλύφθηκε η κύρια αιτία ήταν το ελαττωματικό λογισμικό ελέγχου πτήσης.
Στις ΗΠΑ, την Βραζιλία και το Μεξικό, πραγματοποιούνται ήδη τακτικές πτήσεις με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, μένει τώρα να δούμε ποια ευρωπαϊκή εταιρεία θα τα επαναφέρει πρώτη στην ενεργό δράση. Δεν είναι εύκολο καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυτή την περίοδο δερματικά προβλήματα και έχουν καθηλώσει μέρος ή όλο τον στόλο τους. Για παράδειγμα η TUI που έχει τέτοια αεροπλάνα στο στόλο της, έχει αναστείλει τις πτήσεις της μέχρι το Μάρτιο, η Norwegian έχει συρρικνωθεί δραματικά ενώ μένει να δούμε τι θα κάνει η Πολωνική LOT που έχει πέντε τέτοια αεροσκάφη (φώτο).
Εκείνη που σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσει αμέσως είναι η Ryanair. Θα πρέπει όμως πρώτα να τα παραλάβει καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει κάποιο στο στόλο της. Η Ryanair είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Boeing για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, καθώς έχει παραγγείλει συνολικά 210, με τα τελευταία 75 να τα έχει παραγγείλει πριν μερικούς μήνες εν μέσω πανδημίας, την ώρα που άλλες αεροπορικές εταιρείες ακύρωναν τις παραγγελίες τους.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια σχετική καχυποψία και φόβος από τον κόσμο για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Πως θα υπερνικηθεί; Με τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια λένε οι ειδικοί ενώ η Boeing ήδη τα πουλά φθηνότερα σε αεροπορικές εταιρίες για να παρακάμψει αντίστοιχους φόβους.
Μέχρι στιγμής η Boeing έχει κατασκευάσει 800 Boeing 737MAX εκ των οποίων τα 400 περίπου έχουν παραδοθεί σε αεροπορικές εταιρείες και τα άλλα 400 περιμένουν στις εγκαταστάσεις της να παραδοθούν. Υπάρχουν επίσης παραγγελίες για 3400 MAX από πέντε χιλιάδες και παραπάνω που ήταν οι παραγγελίες πριν την καθήλωση.
Το αεροσκάφος που προορίζονταν να γίνει το best seller της Boeing μετατράπηκε σε καταστροφή, καθώς η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει σε αποζημιώσεις από 15 έως 20 δις δολάρια.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments