Συμβαίνει κάποιες φορές να βγάζεις εισιτήριο να πετάξεις με κάποια αεροπορική εταιρεία, και όταν φτάσεις στο αεροδρόμιο να διαπιστώνεις ότι η πτήση σου θα πραγματοποιηθεί με αεροσκάφος μιας άλλης αεροπορικής εταιρείας. Σε κάποιους ταξιδιώτες αυτό δημιουργεί άγχος, ανασφάλεια και ενίοτε φόβο.
Ωστόσο αποτελεί συχνό φαινόμενο κάποιες αεροπορικές εταιρείες, ακόμη και οι πολύ γνωστές και μεγάλες, να ναυλώνουν αεροσκάφη άλλων αεροπορικών εταιρειών για να εξυπηρετήσουν μέρος του προγράμματος τους, καθώς τα δικά τους αεροσκάφη δεν φτάνουν, ιδιαίτερα όταν έχουν να καλύψουν αυξημένες εποχικές ανάγκες.
Εξάλλου στην περίοδο της πανδημίας, πολλές αεροπορικές εταιρείες έστειλαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση πολλά αεροσκάφη τους τα οποία μέχρι στιγμής δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν αν και η κίνηση ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα. Επίσης εδώ και δυο χρόνια, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα αεροσκάφη που έχουν κινητήρες της Pratt & Whitney, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία, για δικούς της λόγους, δεν μπορεί να τους συντηρήσει ή να τους επισκευάσει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αεροσκάφη να είναι καθηλωμένα. Για να καλύψουν αυτά τα κενά, οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται να νοικιάζουν αεροσκάφη, ενίοτε με τα πληρώματα τους.
Η ενοικίαση γίνεται με δυο μεθόδους. Dry lease, όπου η αεροπορική εταιρεία νοικιάζει μόνο το αεροσκάφος και wet lease όταν νοικιάζει το αεροσκάφος μαζί με το πλήρωμα του (πιλότους και αεροσυνοδούς). Κάποιες φορές τα νοικιασμένα αεροσκάφη είναι βαμμένα στα χρώματα της εταιρείας που τα νοίκιασε, άλλες φορές είναι λευκά χωρίς δηλαδή κάποιο διακριτικό σήμα, και άλλες φορές έχουν τα χρώματα του ιδιοκτήτη τους.
Οι εταιρείες που νοικιάζουν τα αεροσκάφη τους σε άλλες αεροπορικές εταιρείες, δεν σημαίνει ότι είναι υποδεέστερες και δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη μας. Άλλες δημιουργήθηκαν ευθύς εξαρχής για αυτό το σκοπό, δηλαδή είτε να πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια για λογαριασμό τρίτων εταιρειών, είτε πτήσεις τσάρτερ για λογαριασμό tour operators και άλλες έχουν δικό τους πρόγραμμα πτήσεων ωστόσο νοικιάζουν και κάποια αεροσκάφη τους σε τρίτους γιατί τους περισσεύουν. Σε κάθε περίπτωση υπόκεινται στους ίδιους κανόνες ασφάλειας, υποχρεώσεις και ελέγχους που ισχύουν για όλες τις αεροπορικές εταιρείες.
Οπότε την άλλη φορά που θα πάτε στο αεροδρόμιο και θα διαπιστώσετε ότι θα πετάξετε με αεροσκάφος άλλης εταιρείας από αυτή που κλείσατε εισιτήριο, μην φοβηθείτε. Σε θέματα ασφάλειας δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Σε θέματα παλαιότητας του αεροσκάφους, εξυπηρέτησης και ανέσεων κατά την πτήση, άλλες φορές είναι χειρότερα και άλλες καλύτερα από την εταιρεία που εμπιστευτήκατε αρχικά.
Τα γράφουμε όλα αυτά με αφορμή αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, όταν αεροσκάφος της Ελληνικής Marathon Airlines, νοικιασμένο με την μέθοδο Wet lease από την Air Serbia, είχε ένα ατυχές περιστατικό κατά την απογείωση που ευτυχώς δεν κατέληξε σε τραγωδία.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments