Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η Μαδρίτη, μια από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι γεμάτη από πλατείες, ωστόσο μία ξεχωρίζει καθώς θεωρείται το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για την Puerta del Sol στο ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης, το σημείο μηδέν για την μέτρηση των χιλιομετρικών αποστάσεων.
Η ιστορία της ξεκινά τον 15ο αιώνα ως μια από τις πύλες του τείχους που περιέβαλε τη Μαδρίτη. Σήμερα ιστορικά κτίρια την κοσμούν και την κάνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, όπως το παλαιό ταχυδρομείο που σήμερα είναι το γραφείο του Προέδρου της τοπικής κυβέρνησης.
Στη νότια πλευρά της πλατείας θα δείτε το επιβλητικό άγαλμα του έφιππου Βασιλιά Καρόλου Γ’ της Ισπανίας, που έχει το παρατσούκλι “el rey alcalde” (ο δήμαρχος βασιλιάς) λόγω των έργων που έκανε στην πόλη.
Στην Puerta Del Sol βρίσκεται το περίφημο ρολόι του οποίου οι καμπάνες του σηματοδοτούν την αρχή του νέου έτους. Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στη Μαδρίτη γίνεται στην πλατεία και από το 1962 μεταδίδεται ζωντανά..
Ωστόσο το πιο φωτογραφημένο αξιοθέατο της Puerta del Sol είναι η μικρή αρκούδα που προσπαθεί να φάει μια φράουλα «el Oso y el Madroño». Το άγαλμα βρίσκεται στην πλατεία από το 1967 και αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Χιλιάδες τουρίστες φωτογραφίζονται μπροστά της καθημερινά.
Από νωρίς το πρωί η πλατεία κατακλύζεται από κόσμο, κυρίως τουρίστες, καθώς από εκεί ξεκινούν ακτινωτά διάφοροι πεζόδρομοι που οδηγούν σε κοντινά αξιοθέατα. Στην ιστορική Plaza Mayor, στην κλειστή αγορά Sun Miguel, στο Βασιλικό παλάτι, στην Όπερα, στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης την Gran Via, στο επιβλητικό Δημαρχείο και τόσα άλλα. Επίσης στους πεζόδρομους που ξεκινούν από την Puerta del Sol υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα με σημαντικότερο το διάσημο πολυκατάστημα El Corte Inglés που αναπτύσσετε σε πολλά κτίρια. Αυτοί οι εμπορικοί πεζόδρομοι συγκεντρώνουν καθημερνά τόσο κόσμο που υπάρχουν περίοδοι όπως τα Χριστούγεννα που μονοδρομούνται. Δηλαδή μπορείς να περπατήσεις μόνο προ μια κατεύθυνση.
Όπως προαναφέραμε, η πλατεία κατακλύζεται καθημερινά από κόσμο. Έτσι διάφοροι καλλιτέχνες του δρόμου δίνουν τις δικές τους παραστάσεις δημιουργώντας ένα πολύ χαρούμενο κλίμα, ιδιαίτερα από τις απογευματινές ώρες που ήλιος πέφτει μέχρι αργά το βράδυ.
Κάτω από την πλατεία υπάρχει συγκοινωνιακός κόμβος καθώς διασταυρώνονται τρεις γραμμές του μετρό και προαστιακός.
Όταν λοιπόν βρεθείτε στη Μαδρίτη ξεκινήστε τις περιηγήσεις σας από την Puerta del Sol, αφού πρώτα φωτογραφηθείτε με το σύμβολο της πόλης την μικρή αρκούδα.

ΣΣ: Οι φωτογραφίες είναι από διάφορες επισκέψεις μας στην Puerta del Sol με τελευταία πριν από ένα περίπου μήνα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments