Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τέτοιες μέρες εθνικής εορτής η επισκεψιμότητα στα Πολεμικά Μουσεία της χώρας αυξάνεται καθώς εκεί μπορείς να δεις, να μάθεις, να αγγίξεις, αυτά που έγραψαν σημαντικές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα πολεμικά μουσεία στη χώρα μας, βρίσκεται στο νησί της Λέρου. Πρωτότυπο γιατί βρίσκεται μέσα σε μερικές από τις πολλές στοές που υπάρχουν στο νησί και που κάποτε κατασκεύασαν οι Ιταλοί κατακτητές για να αποθηκεύουν με ασφάλεια πυρομαχικά και πολεμικό υλικό.
Μετά τον πόλεμο, πολλές από αυτές τις στοές χρησιμοποιήθηκαν από τους ντόπιους ακόμη και ως στάβλοι για τα ζώα τους. Το 2004, ο τοπικός Δήμος αξιοποίησε το Τούνελ Μερικιάς και δημιούργησε εκεί το πολεμικό μουσείο του νησιού, που διηγείται μερικές από τις πιο δραματικές σελίδες στην ιστορία του, αυτές που γράφτηκαν στην περιβόητη μάχη της Λέρου.
Ήταν τον Σεπτέμβριο του 1943 όταν οι Ιταλοί που είχαν υπό την κατοχή τους το νησί και το είχαν μετατρέψει σε φρούριο, άλλαξαν στρατόπεδο και πέρασαν στην πλευρά των συμμάχων. Καθώς η θέση της Λέρου έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, οι Γερμανοί επιτέθηκαν στο νησί και τους πρώην συμμάχους τους με σκοπό να το καταλάβουν. Αφού το βομβάρδισαν για μέρες, στη συνέχεια έκαναν απόβαση και μετά από τρεις μέρες το κατέλαβαν. Ήταν η τελευταία τους νίκη στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πριν αρχίσει τον σταδιακό τους τέλος.
Οι στοές του μουσείου είναι γεμάτες από στρατιωτικό και πολεμικό υλικό εκείνης της εποχής, που βρέθηκε διασκορπισμένο στο νησί αλλά και στη γύρω θαλάσσια περιοχή. Πολλά εκθέματα αποτελούν δωρεά ιδιωτών. Θα δείτε επίσης πολλές ιστορικές φωτογραφίες από εκείνη την εποχή. Μέσα στο μουσείο υπάρχει αίθουσα προβολής στην οποία προβάλλεται ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Μάχη της Λέρου. Στο προαύλιο του μουσείου εκτίθενται στρατιωτικά οχήματα αλλά και πολεμικά αεροσκάφη.
Το μουσείο εκτός από ιστορική αξία έχει και τουριστική καθώς εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της Λέρου. Χιλιάδες τουρίστες το επισκέπτονται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία που βιώνουν οι επισκέπτες στο συγκεκριμένο μουσείο, όχι μόνο γιατί βλέπουν αυθεντικά στρατιωτικά και πολεμικά αντικείμενα που ποιος ξέρει τι προσωπικές ιστορίες και δράματα κρύβουν το κάθε ένα, αλλά και γιατί όλα αυτά βρίσκονται μέσα σε ένα τούνελ που κάνει την εμπειρία ακόμη πιο δυνατή. Τούνελ τα οποία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα βόρεια σύνορα μας (Γραμμή Μεταξά) αλλά κανείς δεν περιμένει να δει στη Λέρο.

Info…

Στη Λέρο πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Silver Holidays, που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments