Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα μας φέρνει πιο κοντά στις εκκλησίες, συνεχίζουμε το καθημερινό μας αφιέρωμα σε ναούς και προσκυνήματα που επισκεφτήκαμε τον τελευταίο χρόνο.
Συνήθως όταν ακούμε για τον ναό της Ανατάσεως, το μυαλό μας τρέχει σ΄αυτόν στα Ιεροσόλυμα όπου εξελίχθηκαν τα πιο δραματικά γεγονότα την ιστορία του χριστιανισμού.
Ωστόσο εμείς σήμερα θα αναφερθούμε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα, έδρα του φωτισμένου Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου.
Όταν πρωτοαντικρίσης το ναό ένα επιφώνημα θαυμασμού βγαίνει από το στόμα σου. Είναι ίσως ο πιο μοντέρνος ορθόδοξος ναός όλου του πλανήτη, καθώς δεν μοιάζει με τις ορθόδοξες εκκλησιές που βλέπουμε στη χώρα μας. Μπαίνοντας μέσα νιώθεις δέος.
Κατασκευάστηκε προς αντικατάσταση ενός άλλου ορθόδοξου ναού που χτίστηκε το 1865, αλλά κατεδαφίστηκε το 1967, στα πλαίσια της αθεΐας που προσπαθούσε να επιβάλει τότε το καθεστώς Χότζα.
Μετά από πολλούς αγώνες με τις Αλβανικές Αρχές, ο Αρχιεπίσκοπος πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, κατάφερε να του παραχωρήσουν οικόπεδο στο κέντρο της Αλβανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να οικοδομήσει εκ νέου Ορθόδοξη εκκλησία. Την συγκέντρωση των πόρων και την εποπτεία του έργου φρόντισε προσωπικά ο ίδιος.
Εγκαινιάστηκε με λαμπρή τελετή στη 1 Ιουνίου 2014, και από τότε αποτελεί το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αλβανία. Μεταξύ άλλων προσελκύει πολλούς επισκέπτες, ορθόδοξους και μη.
Το ύψος του ναού φτάνει τα 32,2 μέτρα και του καμπαναριού του τα 46 μέτρα. Το εντυπωσιακό καμπαναριό αποτελείται από τέσσερις λαμπάδες που συμβολίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές που αναγγέλλουν την Ανάσταση. Δίπλα από τον ναό υπάρχει το παρεκκλήσι παρόμοιας αρχιτεκτονικής, αφιερωμένο στη Γέννηση του Κυρίου.
Συνολικά το συγκρότημα αποτελείται από τον Καθεδρικό ναό που καταλαμβάνει επιφάνεια 1.660 m², το Παρεκκλήσιο με επιφάνεια 55 m² , το Κωδωνοστάσιο με επιφάνεια 42 m², το Συνοδικό Μέγαρο με επιφάνεια 830 m² , και το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο.
Αυτές τις μέρες κατακλύζεται από κόσμο και το βράδυ της Ανάστασης ακόμη περισσότερο από τους ορθόδοξους χριστιανούς της Αλβανίας, που όλοι μαζί ψάλουν το Χριστός Ανέστη.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments