Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της όμορφης Πάφου είναι το ιστορικό της λιμάνι, από τα αρχαιότερα της Κύπρου. Η ιστορία του ξεκινά λίγο μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν ο βασιλιάς Νικοκλής έκτισε τα πρώτα λιμενικά έργα. Το έργο του ολοκλήρωσε ο Πτολεμαίος ενώ στο πέρασμα των αιώνων διαμορφώνονταν συνεχώς. Είναι το λιμάνι απ΄όπου αναχώρησε ο Απόστολος Παύλος φεύγοντας από την Κύπρο
Σήμερα είναι το τουριστικό λιμάνι της Πάφου, γεμάτο τουριστικά και άλλα σκάφη αναψυχής, ενώ περιμετρικά υπάρχουν δεκάδες καταστήματα για φαγητό, καφέ, τουριστικό shopping, που προσελκύουν χιλιάδες κόσμου, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.
Από την βυζαντινή περίοδο στην μπούκα του λιμανιού προστέθηκε το κάστρο της Πάφου. Κατασκευάστηκε ως οχυρό για την προστασία του λιμανιού. Καταστράφηκε δυο φορές από σεισμό και Ενετούς, αλλά ξαναχτίστηκε. Αυτό που βλέπουμε σήμερα το κατασκεύασαν οι Οθωμανοί. Σήμερα είναι ένας επισκέψιμος χώρος στον οποίο γίνομαι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αν ανεβείτε στην κορυφή του κάστρου, θα απολαύσετε πανοραμική θέα του λιμανιού και αν πάτε την κατάλληλη ώρα ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Πίσω από το λιμάνι υπάρχει ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι μεγάλος σε έκταση και θέλει πολλές ώρες για μια ολοκληρωμένη περιήγηση. Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα είναι τα διάσημα ψηφιδωτά που βρέθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση και διηγούνται ιστορίες από την αρχαία μυθολογία και την καθημερινή ζωή των προγόνων μας.
Μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει και ένας εντυπωσιακός φάρος, ο πρώτος που κατασκευάστηκε ποτέ στην Κύπρο. Κτίστηκε το 1888 επί Αγγλοκρατίας.
Με ένα γραφικό λιμάνι, ένα εντυπωσιακό Κάστρο, έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, έναν εντυπωσιακό φάρο, δεν είναι τυχαίο που το λιμάνι της Πάφου είναι το πρώτο που βλέπουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται την Πάφο. Εκεί σχηματίζουν τις πρώτες εξαιρετικές εντυπώσεις για αυτή την απίθανη πόλη της Κύπρου που έχει και άλλα πολλά να δείξει στον επισκέπτη…

Info…
Στην Κύπρο πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε με επιτυχία το γραφείο της Αθήνας του υφυπουργείου τουρισμού της Κύπρου. Οι φωτογραφίες είναι από δύο ξεχωριστές επισκέψεις στο ιστορικό λιμάνι της Πάφου.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments