Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Το πιο σημαντικό ιστορικό αξιοθέατο του Βελβεντού είναι ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Αξίζει να την επισκεφτεί κανείς ακόμη και αν έχει χαλαρή ή καθόλου σχέση με την θρησκεία, καθώς παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.
Κατασκευάστηκε το 1804 στη θέση παλαιότερου μικρότερου ναού. Η κατασκευή του δεν κράτησε πάνω από 40 μέρες, καθώς τόση ήταν η προθεσμία που όριζαν τα φιρμάνια από τις τουρκικές αρχές, ώστε οι υποδουλωμένοι Έλληνες να μην μπορούν να κτίζουν μεγάλες εκκλησιές.
Η εκκλησία είναι τρίκλητη ξυλόστεγη βασιλική με Νάρθηκα και Γυναικωνίτη στη δυτική πλευρά.
Στο παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου στο δεξιό κλίτος του ναού, υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο από τον 16ο αιώνα.
Ο Ναός είναι επί της ουσίας ένα μουσείο καθώς το τέμπλο και τα υπόλοιπα ξυλόγλυπτα χρονολογούνται από το 1807 όπως και οι εικόνες του τέμπλου που αγιογραφήθηκαν το 1807 και 1808. Το ίδιο και οι τοιχογραφίες που είναι επηρεασμένες από τον μοντερνισμό και το όψιμο μπαρόκ.
Αξίζει να αναφερθεί πως πάνω από το ταβάνι τοποθετήθηκαν πήλινα πιθάρια ανεστραμμένα και ανοιχτά προς το ναό για την βελτίωση της ακουστικής.
Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει ένα εντυπωσιακό καμπαναριό πέντε ορόφων με το ύψος του να φτάνει τα 23 μέτρα. Κατασκευάστηκε το 1873 με χρήματα που έδωσαν ομογενείς του Βελβεντού. Στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, το καμπαναριό χρησιμοποιήθηκε ως πολεμίστρα με τα σημάδια από βλήματα και οβίδες να είναι εμφανή και σήμερα.
 
Info…
 
Το όμορφο Βελβεντό, ονομαστό για τα ροδάκινα του, βρίσκεται στο Νομό Κοζάνης. Έχει πολλά να δείξει στον επισκέπτη γι΄αυτό και η τουριστική του άνοδος είναι συνεχής.
Στο Βελβεντό πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε για λογαριασμό του τοπικού Δήμου η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ και προώθησης Wise Ram
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments