Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

To χωριό Langtang είναι (ξανα)χτισμένο στην ομώνυμη κοιλάδα των Ιμαλαϊων στο Βορειο-κεντρικό Νεπάλ, σε υψόμετρο 3400μ. Έδωσε το όνομα του στην περιοχή και τη διάσημη πεζοπορική διαδρομή. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κορυφή Langtang Lirung, 99η ψηλότερη στον κόσμο με ύψος 7234μ. Κατακτήθηκε πρώτη φορά το 1988, ενώ έχει μόνο 14 πετυχημένες αποστολές. Τελευταία ανάβαση έγινε το 1995.
Το Langtang καταστράφηκε ολοσχερώς όταν ο μεγάλος σεισμός στο Νεπάλ το 2015 προκάλεσε κατολισθήσεις και μια μεγάλη χιονοστιβάδα. Όλα τα κτίσματα του χωριού καταπλακώθηκαν εκτός από ένα σπίτι. Όλοι όσοι βρισκόταν εκεί, ντόπιοι και τουρίστες, έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά σκοτώθηκαν 175 κάτοικοι, 41 ξένοι τουρίστες και 27 ξεναγοί και οδηγοί βουνού
Για να φτάσεις στο χωριό πηγαίνεις μόνο με τα πόδια μετά από 2-5 μέρες πεζοπορίας, ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός. Η διαδρομή είναι φανταστική καθώς ακολουθεί το ποτάμι, περνάς πολλές φορές τα ανθισμένα ροδόδεντρα αλλά συναντάς και άγρια ζώα. Από τα διαφορετικά κρεμαστά μελίσσια μέχρι τα κόκκινα Πάντα και τίγρεις. Υπάρχει δάσος στη διαδρομή που έχει σήμανση για αρκούδες που οι ντόπιοι δε το περνούν μόνοι τους παρά μόνο σε ομάδες.
Σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει ένα ελικοδρόμιο. Πολλές αποστολές για μεγάλα υψόμετρα έρχονται εδώ με το ελικόπτερο για να ξεκινήσουν τον εγκλιματισμό τους. Τα προϊόντα που φτάνουν στο χωριό έρχονται με βαστάζους. Τα ζώα κουβαλούν κυρίως ξυλεία και οικοδομικά υλικά.
Στο Langtang βασική ενασχόληση είναι πλέον ο τουρισμός. Σήμερα υπάρχουν πλέον αυτές οι “πολυκατοικίες” και τα διάφορα πιο κλασσικά χαμηλά Guest Houses ή Tea Houses ή Lodges. Είναι τα καταλύματα με πολύ βασικές παροχές. Κρεβάτι, πάπλωμα και αν είσαι τυχερός τουαλέτα και νερό μέσα στο δωμάτιο. Θέρμανση δεν υπάρχει παρά μόνο στη κεντρική τραπεζαρία για λίγες ώρες. Όσο για το ρεύμα, κάποια έχουν για λίγες ώρες με χαμηλή τάση από φωτοβολταϊκά. Το κόστος της διαμονής είναι από μηδέν έως 2-3 ευρώ η βραδιά, αλλά πρέπει να φας φαγητό στο κατάλυμα που κοστίζει περίπου στα 10-15 ευρώ το άτομο το γεύμα. Τιμή που όσο ανεβαίνεις σε υψόμετρο, αυξάνεται.
Οι λιγοστοί κάτοικοι είναι Tamang, Θηβετιανής καταγωγής και η γλώσσα τους είναι Θιβετοβιρμανική. Ζουν με τα απαραίτητα και η ζωή τους είναι αδιανόητα δύσκολη για τον μέσο Ευρωπαίο. Επικοινωνία με τον έξω κόσμο υπάρχει μέσω wifi εξαιρετικά χαμηλής ταχύτητας και ενός λινκ που συνδέει τα χωριά, με αγορά χρόνου ή όγκου δεδομένων σε αρκετά υψηλή τιμή.
Υπάρχει και ένα στρατόπεδο που μια από τις κύριες αρμοδιότητες πέρα από τη διάσωση είναι και ο έλεγχος των drone. Στο Νεπάλ όπως και σε πολλές άλλες χώρες είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσεις άδεια για να πετάξεις drone. Για να φτάσεις στο χωριό χρειάζονται 2 τύπου αδειών, η μια για να μπεις στη περιοχή και η άλλη καταγραφής των ορειβατών.
Στο χωριό καλλιεργούν και πατάτες, είναι το μόνο είδος που ευδοκιμεί. Πάνω από το χωριό κτίστηκε ένα βουδιστικό Mani Wall, τοίχος από πέτρες από τα ερείπια του σεισμού με ανάγλυφες εξασύλλαβες προσευχές και μάντρα από Λάμα.
Δυστυχώς είναι ένα εντυπωσιακό αλλά τουριστικό μέρος πλέον που οι ντόπιοι σου χαμογελούν μόνο όταν υπάρχει κάποια πιθανή συναλλαγή.

Info…
Επισκεφθήκαμε το Νεπάλ τον προηγούμενο Απρίλιο. Ταξιδέψαμε με την αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines καθώς είναι ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσεις από την Ελλάδα. Η Turkish Airlines συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την πρωτεύουσα Κατμαντού τέσσερις φορές την εβδομάδα.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments