Η περιοχή της Καππαδοκίας ήταν πάντα ένας πολύ δημοφιλής προορισμός προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ωστόσο είναι και ένας προορισμός πολυδιάστατος που θέλει ιδιαίτερη γνώση για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις πλήρως τις μέρες που θα αφιερώσεις σ΄αυτήν. Ιδιαίτερα για μας τους Έλληνες καθώς ο προορισμός έχει ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον
Το τουριστικό γραφείο Silver Holidays, ασχολείται με την διοργάνωση εκδρομών στην Καππαδοκία εδώ και τριάντα χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του γραφείου Στέφανος Χατζημανώλης (φώτο), γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, γνωρίζει τον προορισμό όσο λίγοι και συνοδεύει ο ίδιος τα γκρουπ.
Τον ρωτήσαμε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζει ο δυνητικός επισκέπτης της Καππαδοκίας πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για τον προορισμό.
«Το κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να γνωρίζει» μας λέει ο κ. Χατζημανώλης, «είναι ότι δεν υφίσταται ΜΟΝΟ η θρησκευτική απεικόνιση (εκκλησίες κλπ.), αλλά ότι η εκδρομή αφορά το συνδυασμό μιας μοναδικής ταξιδιωτικής εμπειρίας που εμείς, στο Silverholidays βιώνουμε 30 ολόκληρα χρόνια, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια στα ακόλουθα στοιχεία:
– Γεωλογικό περιβάλλον : εκπληκτικά απόκοσμα τοπία, υπόσκαφες και υπέργειες κατασκευές, λίμνες, ποτάμια, φαράγγι και ένα μοναδικό ηφαιστειογενές περιβάλλον, που αυθυποβάλλει τον επισκέπτη .
– Αρχιτεκτονική : εξαιρετικά καλοσχηματισμένοι οικισμοί, πανέμορφες κωμοπόλεις, κατοικίες και κτίρια που θυμίζουν θεατρικό σκηνικό.
– Γευσιγνωσία : μια μοναδική εμπειρία γεύσεων σε σημεία που προκαθορισμένα ο επισκέπτης γνωρίζει (ξηροί καρποί, αποξηραμένα είδη ζαχαροπλαστικής, λουκούμια, αλλαντικά – παστουρμάς – σουτζούκι, πίτες, σούπες ) εκτός φυσικά από την καθιερωμένη ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο. Η γνωριμία με τις γεύσεις αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της επιτυχίας στο πρόγραμμα».

Τι πρέπει να περιέχει ένα εκδρομικό πρόγραμμα για την Καππαδοκία ώστε να είναι πλήρες;

«Δυστυχώς, διαβάζοντας κάποια προγράμματα Καππαδοκίας παρατηρούμε ότι αρχικά κανένα δεν έχει πέντε διανυκτερεύσεις στην περιοχή και λειτουργούν με έναν εξαιρετικά πρόχειρο τρόπο συνεχών μετακινήσεων από και προς την Καισάρεια και προς άλλες περιοχές που δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο προορισμό.
Αφενός σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί το περίγραμμα της Καπαδοκικής γης που αφορά 20.000 τετρ. χιλ. να περιγραφεί σε λιγότερες μέρες, αφετέρου στα περισσότερα από τα υπόλοιπα προγράμματα, απουσιάζει η τουριστική σκηνοθεσία και συγκροτημένη ροή προγράμματος, με απίστευτες μπρος – πίσω διαδρομές, που δείχνουν την πλήρη άγνοια του χώρου και της γνώσης της συγκεκριμένης περιοχής. Με μία απλή ματιά, απουσιάζουν ο εκπληκτικός περίγυρος της Καισάρειας, η Νεάπολη, το Ανδρονίκι, η Κερμίρα, η σωστή Μουταλάσκη και το Ιντζεσού. Λείπουν επίσης, μεταξύ άλλων, το Σογανλί, το Μιστί, τα Δήλα, η Αραβυσσός, η ολοκληρωμένη Σινασσός, το Ορτάχισαρ, τα Τζεράλα, η Αριανζός που είναι συγκλονιστικές περιοχές και δυστυχώς δεν αναφέρονται καν.
Τέλος, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον προσεγμένο βραδινό περίπατο, αρκετές φορές και με λεωφορείο, για να επισκεφτούμε τις υπέροχα φωταγωγημένες περιοχές, κοντά ή λίγο μακρύτερα από το Προκόπι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απαγκιστρωθούμε οριστικά από τη μονόπλευρη θρησκευτική απεικόνιση του προορισμού, η οποία ασφαλώς και υφίσταται, καθώς η Καππαδοκία είναι η πατρίδα πολλών Αγίων. Το ίδιο ισχύει και για την ανεπανάληπτη εμπειρία της πτήσης με αερόστατο, όμως δεν πρέπει να αποτελούν μονόδρομο για την τελική επιλογή του επίδοξου ταξιδιώτη».

Info:

Η επόμενη αναχώρησή (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) του Silver Holidays για την Καππαδοκία, είναι την περίοδο του Αγίου Πνεύματος 6 ημέρες αεροπορικώς 08-13 Ιουνίου.
Πληροφορίες στο τηλ: 2311.243715 και www.silverholidays.gr

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments