Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και δεν είναι ένα από τα γνωστότερα είναι ωστόσο ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στη χώρα μας. Πρόκειται για το Σπήλαιο της Καστανιάς που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Λακωνίας, 13 χιλιόμετρα από τη Νεάπολη.
Ανακαλύφθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από βοσκό της περιοχής που παρατήρησε μέλισσες να μπαινοβγαίνουν σε μια μικρή τρύπα στο έδαφος. Ψάχνοντας για νερό άνοιξε την τρύπα και βρέθηκε μπροστά σε ένα σπήλαιο εξαιρετικής ομορφιάς. Ωστόσο την αξία του ο βοσκός την κατάλαβε το 1958, όταν είδε μια καρτ ποστάλ που απεικόνιζε κάποιο άλλο σπήλαιο. Οπότε ενημέρωσε την τοπική κοινότητα προκειμένου να ξεκινήσει η αξιοποίηση του.
Αυτό που βλέπουμε σήμερα μέσα στο σπήλαιο, το δημιούργησε η φύση σε τρία εκατομμύρια χρόνια. Εξαιρετικοί σχηματισμοί από σταλακτικές και σταλαγμίτες που κάνουν τη φαντασία να οργιάσει καθώς θυμίζουν “κουρτίνες” και “σεντόνια” που ξεχύνονται απ’ την οροφή, “χταπόδια” και κοράλια”, “ελεφαντάκια” και “μανιτάρια”, “πουλιά” “εξωτικά φυτά” και πολλά ακόμη μνημειώδη πλάσματα.
Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1500 τμ, χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης κάνει μια εύκολη κυκλική διαδρομή 500 μέτρων.
Το σπήλαιο ανήκει στον τοπικό Δήμο και είναι άριστα οργανωμένο. Όχι μόνο ο εσωτερικός αλλά και ο εξωτερικός χώρος του σπηλαίου είναι πολύ οργανωμένος με αναψυκτήριο και ελεύθερο χώρο πρασίνου για να παίξουν τα παιδιά.

Info…

Οι επισκέπτες εισέρχονται στο σπήλαιο σε γκρουπ και γίνεται οργανωμένη ξενάγηση.
Ο δρόμος από τη Νεάπολη Λακωνίας για το σπήλαιο, περίπου 13 χιλιόμετρα, είναι σχετικά δύσκολος με πολλές στροφές και υψομετρικές διαφορές, αλλά η ομορφιά του τοπίου και του σπηλαίου θα σας αποζημιώσουν.
Λεπτομέρειες για τα ωράρια λειτουργίας και τα εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://www.kastaniacave.gr/operating-schedule/
Στο Σπήλαιο Καστανιάς πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την εταιρεία Tourism media & Events

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments