Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Ο Απόστολος Παύλος, ή όπως αλλιώς συνηθίζεται να λέγεται ο Απόστολος Των Εθνών, κήρυξε το Ευαγγέλιο, την πίστη και την αγάπη για τον Χριστιανισμό σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Η Βέροια λέγεται πως είναι μία από τις πρώτες πόλεις σταθμούς του, την οποία μάλιστα επισκέφθηκε δύο φορές κατά τα έτη 50-57 μ.Χ. Εκεί, κήρυξε σε πολλούς ντόπιους και Ιουδαίους τα χριστιανικά διδάγματα.
Το μαρμάρινο «Βήμα» στο οποίο μίλησε, σύμφωνα με την παράδοση, σώζεται από τον 1ο αιώνα και είναι οι μαρμάρινες πλάκες τις οποίες μπορούμε να συναντήσουμε στο μνημείο που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική πλατεία Ωρολογίου(Ρακτιβάν) στη Βέροια. Κοσμείται από ψηφιδωτές αγιογραφίες καθώς και από ένα άγαλμα του Αποστόλου Παύλου, το οποίο είναι δωρεά του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών.
Η αξία του για την πόλη είναι μεγάλη και πολύπλευρη, από θρησκευτικής, πολιτιστικής, ιστορικής και τουριστικής άποψης, καθώς προσελκύει πολλούς επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου. Κάθε Ιούνιο, γύρω από αυτό το σημείο διοργανώνονται τα «Παύλεια», εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. Κορυφώνονται την 29η Ιουνίου, ανήμερα της γιορτής του.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments