Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Στην καλοκαιρινή μας επίσκεψη στη Βαρσοβία αλλά και την Πολωνία γενικότερα, σχεδόν όλοι οι συνταξιδιώτες ( γκρουπ ταξιδιωτικού γραφείου της Θεσσαλονίκης), συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: ” Επιλέξαμε αυτό το ταξίδι με μισή καρδιά και από ανάγκη…”. Άλλοι είχαν προγραμματίσει να πάνε στη Γαλλία, την Ιταλία κ.α, αλλά τους τρόμαξαν τα χτυπήματα στη Νίκαια και τη Νορμανδία, άλλοι είχαν πάει ήδη στους δημοφιλείς προορισμούς και η Πολωνία αναγκαστικά ήταν από μια τις τελευταίες επιλογές τους, ενώ πολλοί βρήκαν το συγκεκριμένο πακέτο αρκετά φτηνό για αυτά που προσέφερε.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, οι ίδιοι άνθρωποι δήλωναν ενθουσιασμένοι με αυτά που είδαν και βίωσαν σε αυτή την πανέμορφη και συνεχώς αναπτυσσόμενη χώρα. Εξαιρετικές υποδομές στη διαμονή, καταπληκτικό φαγητό, φιλόξενοι άνθρωποι, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και κυρίως όλα φτηνά και προσιτά στα Ελληνικά πορτοφόλια.
Μεταξύ άλλων, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και υπέροχους περιπάτους -ημέρα αλλά και νύχτα- τόσο στην Παλιά Πόλη (Stare Miasto), όσο και και τη Νέα Πόλη (Nowe Miasto).
Η Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη συγκριτικά με τις παλιές πόλεις άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και άρα θα την ανακαλύψετε εύκολα χωρίς να κουραστείτε ιδιαίτερα. Η Παλιά Πόλη δεν είναι τόσο “παλιά” όσο φαίνεται ! Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου σχεδόν όλη η Βαρσοβία καταστράφηκε και ισοπεδώθηκε ολοσχερώς.
Με τη λήξη του πολέμου, οι Πολωνοί αποφάσισαν να ανακατασκευάσουν την Παλιά Πόλη από την αρχή και ακριβώς όπως ήταν πριν, σεβόμενοι την ιστορία του τόπου τους. Η υπομονή, επιμονή και η σχολαστικότητα να αποδοθούν τα νέα κτίρια ακριβώς όπως τα αυθεντικά, έφερε τα σημερινά αποτελέσματα προσελκύοντας συνεχώς όλο και περισσότερους επισκέπτες. Επιπλέον η UNESCO ενέταξε την Παλιά Πόλη στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως “σημαντικό παράδειγμα ολοκληρωτικής οικιστικής αναδημιουργίας”.
Έτσι σήμερα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει χαλαρούς περιπάτους μέσα σε ένα γοητευτικό, καθαρό και καλοδιατηρημένο περιβάλλον, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Δεκάδες μικρά κουκλίστικα καφέ ή εστιατόρια σας περιμένουν για να ξαποστάσετε στα γύρω πέριξ πλακόστρωτα στενάκια, αλλά και στην κεντρική πλατεία Rynek Starego Miasta.
Τα περισσότερα κτίρια έχουν μεσαιωνική αρχιτεκτονική, ενώ ξεχωρίζουν επίσης τα τείχη της πόλης, το εξωτερικό οχυρό (Barbican) και ο καθεδρικός του Αγ. Ιωάννη.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments