Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τέλος Αυγούστου 2021. Τρία κρουαζιερόπλοια είναι αγκυροβολημένα ανοιχτά της Πάτμου. Λάντζες πηγαινοέρχονται συνεχώς μεταφέροντας τους επιβάτες προς τη Σκάλα, το επίνειο της Πάτμου. Από εκεί οι επιβάτες επιβιβάζονται σε λεωφορεία ή ταξί, για να επισκεφτούν το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου που σαν κάστρο δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, την Χώρα έναν από τους ομορφότερους οικισμούς στο Αιγαίο και επιστροφή στη Σκάλα για καφέ, φαγητό ή shopping. Κάποιοι βρίσκουν το χρόνο να πεταχτούν σε κοντινές παραλίες για καμιά βουτιά.
Αυτό το σκηνικό επαναλαμβάνεται καθημερινά καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και αυτό γιατί με τρία μνημεία στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, το σπήλαιο, το μοναστήρι και την Χώρα, με εξαιρετική φυσική ομορφιά και αναβαθμισμένη αισθητική στην καθημερινή της ζωή, η Πάτμος δικαίως αποτελεί έναν από πιο δημοφιλείς προορισμούς κρουαζιέρας στον κόσμο. Το ότι η Daily Telegraph συμπεριέλαβε πριν μερικές μέρες την Πάτμο στους 10 κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας στον κόσμο, ανάμεσα στα Νορβηγικά Φιορδ, τις Δαλματικές ακτές, το Ντουμπάι, το Άμστερνταμ και άλλα, αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα.
Όμως από την Πάτμο λείπουν οι αντίστοιχες υποδομές που θα εξυπηρετούσαν καλύτερα την κρουαζιέρα και θα αναβάθμιζαν τις δυνατότητες του νησιού. Ωστόσο όπως διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος του νησιού , Λευτέρης Πέντες: «Ο δήμος Πάτμου συμβάλλει στη δρομολόγηση νέων έργων υποδομών που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της κρουαζιέρας όπως η προώθηση των διαδικασιών για την κατασκευή μόλου πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα Σκάλας Πάτμου. Στόχος είναι η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στο άμεσο μέλλον».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments