Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σήμερα στις αεροπορικές μεταφορές των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί δυο αμερικανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η AT&T και η Verizon, έθεσαν σε λειτουργία από σήμερα τα δίκτυα 5G. Με βάση τις συχνότητες και τον τρόπο που εκπέμπουν το 5G σήμα τους, υπάρχουν φόβοι στις αεροπορικές εταιρείες ότι αυτό επηρεάζει όργανα του αεροσκάφους που βοηθούν στην προσγείωση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κακές καιρικές συνθήκες και περιορισμένη ορατότητα. Η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), έχει προειδοποιήσει πως ενδεχόμενες παρεμβολές από τα δίκτυα 5G θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ραντάρ υψομέτρου, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε προσγειώσεις με κακοκαιρία σε ορισμένους τύπους αεροσκαφών.
Ανάμεσα στους τύπους των αεροσκαφών, αυτός που κατά την αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επηρεάζεται περισσότερο είναι τα Boeing 777, δηλαδή, αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ. Άλλοι τύποι που επηρεάζονται είναι τα Boeing 747-800 και τα Airbus A-340.
Παρά την ανακοίνωση από τις εταιρείες AT&T και Verizon ότι θα αναστείλουν την ανάπτυξη δικτύων 5G κοντά σε αεροδρόμια, πολλές αεροπορικές εταιρείες έσπευσαν σήμερα να ματαιώσουν προγραμματισμένες πτήσεις ή να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη με άλλα που δεν επηρεάζονται από τα δίκτυα 5G.
Η αεροπορική εταιρεία που έχει τα περισσότερα Boeing 777, η Emirates, είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως θα αναστείλει τις πτήσεις σε εννέα προορισμούς στις ΗΠΑ από σήμερα 19 Ιανουαρίου, ωστόσο οι πτήσεις της προς το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, το Λος Άντζελες και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον θα συνεχιστούν κανονικά.
Οι δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας, οι All Nipon Airways και η Japan Airlines, ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν τις πτήσεις των Boeing 777. Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως ματαίωσε μια πτήση από τη Φρανκφούρτη στο Μαϊάμι και πως αλλάζει τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί σε μερικές πτήσεις στις ΗΠΑ, από Boeing 747-8, σε 747-400. Η Austrian Airlines, που είναι θυγατρική της Lufthansa, θα αντικαταστήσει το Boeing 777 που χρησιμοποιεί στο δρομολόγιό της προς το Νιούαρκ με Boeing 767. Σε ανάλογες αλλαγές ή ακυρώσεις προχώρησαν πολλές ακόμη αεροπορικές εταιρείες από Ευρώπη και Ασία.
Οι δυο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ, δήλωσαν πως δεν υπάρχει κανένας φόβος και πως δίκτυα 5G υπάρχουν σε δεκάδες χώρες χωρίς να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το πρόβλημα του 5G είναι τόσο οξύ στις ΗΠΑ επειδή οι φορείς κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν διαφορετικά εύρη συχνοτήτων, πιο κοντά σε εκείνα που χρησιμοποιούν τα ραντάρ υψομέτρου των αεροσκαφών. Επιπλέον, η ισχύς μετάδοσης είναι γενικά χαμηλότερη στην Ευρώπη. Σε σύγκριση με τη Γαλλία, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν και νεκρές ζώνες, η διαφορά είναι 60 τοις εκατό. Επιπλέον, οι κεραίες στα αεροδρόμια της Γαλλίας έχουν κλίση προς τα κάτω και τοποθετούνται διαφορετικά προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες παρεμβολών στην εναέρια κυκλοφορία και τη λειτουργία των αεροσκαφών.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments