Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος

 

Τέσσερα πεντάστερα ξενοδοχεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον περασμένο χρόνο στη Θεσσαλονίκη και τουλάχιστον άλλα δυο ετοιμάζονται να ξεκινήσουν στο πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους. Κοντά σ΄αυτά και πολλά ακόμη μικρότερων κατηγοριών. που όμως παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας. Στόχος τους είναι η προσέλκυση τουρισμού πέντε αστέρων, δηλαδή ο τουρισμός που αφήνει αρκετά χρήματα όχι μόνο στα ξενοδοχεία αλλά και στην πόλη.
Ωστόσο πως μπορείς να προσελκύσεις πεντάστερο τουρισμό σε μια πόλη δυο αστέρων; Μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι προικισμένη με μια απίστευτη ιστορική κληρονομιά, να έχει ζωντάνια και γαστρονομία που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, αλλά η εικόνα και ο καθημερινός της πολιτισμός είναι δυο αστέρων.
Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια στους δρόμους, οι υπερχειλισμένοι κάδοι, η έλλειψη πρασίνου, η μικροεγκληματικότητα, η επαιτεία, η ανομία, η ηχορύπανση, ο μολυσμένος αέρας, και τόσα άλλα που ταλαιπωρούν ντόπιους και επισκέπτες, είναι και η κακή τουριστική οργάνωση. Κακές συγκοινωνίες, έλλειψη πληροφόρησης και σηματοδότησης, κλειστοί ιστορικοί χώροι, ώρες λειτουργίας χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος που δεν βολεύουν και τόσα άλλα επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση.
Η αλήθεια είναι πως ο τουρίστας βλέπει με διαφορετικά μάτια την πόλη που επισκέπτεται. Παραβλέπει τα προβλήματα της καθημερινότητας καθώς αυτός για άλλα νοιάζεται. Ωστόσο όλα αυτά μέχρι ενός σημείου. Από εκεί και πέρα ενοχλούν και γεμίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ντροπιαστικά για την πόλη σχόλια. Αν έβλεπες τριτοκοσμικές εικόνες σε μια πόλη της Μέσης Ανατολής ή της Ινδίας πιθανόν να είχε και ενδιαφέρον. Στην Ευρώπη όμως δύσκολα τις αποδέχεσαι.
Όταν περάσει η πανδημία, η Θεσσαλονίκη και πάλι θα έχει τουρίστες αν και κάνει ελάχιστα γι΄αυτό. Οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες, τα καταλύματα τύπου Airbnb, ο καταλυτικός ρόλος του διαδικτύου στον τουρισμό, έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα στον πλανήτη. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν παντού συνεχώς. Υπό κανονικές συνθήκες ο τουρισμός αυξάνεται 5% κάθε χρόνο. Όλο και κάτι θα περισσέψει για τη Θεσσαλονίκη. Δεν θα περισσέψει όμως τουριστική υπεραξία ανάλογη της κληρονομιάς της , των ξενοδοχειακών της και της ζωντάνιας της. Γιατί αυτή κάθε μέρα σπαταλάτε στους άξονες της Τσιμισκή, της Αριστοτέλους και πέριξ του Λευκού Πύργου…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments