Αυτή την ώρα στον 6ο όροφο του υπουργείου Τουρισμού γίνεται η  τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο  από τον Χάρη Θεοχάρη στον  Βασίλη  Κικίλια.

Η εξέλιξη περισσότερο απογοήτευσε παρά ικανοποίησε τους ανθρώπους του τουρισμού. Όχι γιατί έχουν κάτι με τον κ. Κικίλια, αλλά γιατί στα δυο πιο δύσκολα χρόνια του ελληνικού τουρισμού, στα οποία ήταν υπουργός ο κ. Θεοχάρης, κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους.

Και αυτό γιατί ενεργούσε  κατά βάση με τρόπο τεχνοκρατικό και λιγότερο πολιτικό και πολιτικάντικο, όπως συνέβαινε  στο συγκεκριμένο Υπουργείο. Ο κ. Θεοχάρης άκουγε και συμβουλευόταν τους ανθρώπους του τουρισμού και είχε πείσει ότι ενδιαφερόταν για το καλό του κλάδου και όχι για το επόμενο πολιτικό του βήμα,  όπως και αυτό συνέβαινε    στο συγκεκριμένο Υπουργείο.  Επίσης είχε τις γνώσεις και τα προσόντα  να συνομιλεί και να διαβουλεύεται με τους μεγάλους παίχτες του παγκόσμιου τουρισμού.

Προετοίμασε από πολύ νωρίς τη φετινή τουριστική περίοδο, παίρνοντας  πολλά ρίσκα. Το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει καθώς αφίξεις  και έσοδα κινήθηκαν πολύ πάνω από την περσινή περίοδο, αν και οι επαγγελματίες του τουρισμού φοβόντουσαν  πως η περίοδος θα είναι πιο δύσκολη  από πέρσι. Δυστυχώς για αυτόν, η ανταμοιβή του ήταν να πάει σπίτι του προφανώς για να εξυπηρετηθούν άλλες πολιτικές σκοπιμότητες.

Ανέλαβε το Υπουργείο Τουρισμού  από σπόντα καθώς το αρνήθηκε η κα Κεφαλογιάννη. Χαρακτηρίστηκε τότε πολύ τυχερός  αλλά αποδείχθηκε ο πιο άτυχος στην ιστορία του Υπουργείου. Και αυτό γιατί κυριολεκτικά από την πρώτη μέρα κλήθηκε να διαχειριστεί μεγάλες  κρίσεις. Στην αρχή ο τυφώνας στη Χαλκιδική με έξι τουρίστες νεκρούς και μεγάλες καταστροφές,  μετά η κατάρρευση της  Thomas Cook  που άφησε μεγάλα χρέη σε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και μετά η μητέρα όλων των κρίσεων η πανδημία.

Το δημοσιογραφικό παρασκήνιο υποστηρίζει πως ο Πρωθυπουργός διόρισε τον κ. Κικίλια στο συγκεκριμένο Υπουργείο για να τον ξεκουράσει, μετά από μια έντονη περίοδο στο Υπουργείο Υγείας. Δεν του ευχόμαστε καλή ξεκούραση καθώς το Υπουργείο τουρισμού εκπροσωπεί την βαριά μας βιομηχανία, που είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία και θα είναι η τελευταία που θα ανακάμψει. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά από τον νέο Υπουργό που  θα πρέπει να συνεχίσει το νήμα  από εκεί που το άφησε ο κ. Θεοχάρης και όχι από την αρχή όπως συνήθως συμβαίνει.

Πολύ σύντομα ο κ. Κικίλιας θα καταλάβει πως αν και το Υπουργείο τουρισμού εκπροσωπεί την βαριά μας βιομηχανία, επί της ουσίας είναι ένα ανίσχυρο Υπουργείο χωρίς σημαντικές αρμοδιότητες και θα πρέπει να παρακαλά άλλους  Υπουργούς να βάλουν την υπογραφή τους  για να προχωρούν τα αυτονόητα…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments