Ημερομηνία : Αρχές Απριλίου 1941.

Τόπος: Περιοχή Προμαχώνα- Αγκίστρου Σερρών στα σημερινά Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. 
Ο αλαζόνας Γερμανός αγγελιοφόρος λοχίας Φριτς, μόλις πριν λίγες ημέρες ένιωθε απίστευτα υπερήφανος που ήταν μέλος της πανίσχυρης στρατιωτικής μηχανής της χώρας του. Σήμερα αρχές Απριλίου 1941 καταριέται την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκε σε αυτό τον άγνωστο, εχθρικό και καταραμένο τόπο. Οι συνάδελφοί του αποδεκατίζονται σαν μύγες, ενώ το ακμαίο ηθικό του τσακίστηκε αναπάντεχα μετά τους “στρατιωτικούς περιπάτους” στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. ” Τι γυρεύω εγώ εδώ πέρα σε αυτή την παλιοχώρα ; Καλά δεν είχα την ησυχία μου στη Γερμανία, να φτιάχνω wurst λουκάνικα στο κρεοπωλείο του πατέρα μου στο Βούπερταλ; Και έχω απέναντί μου και αυτόν τον παλαβό τύπο ! Να με τρελάνει θέλει; Εγώ το μόνο που του ζητάω είναι να μας λυπηθεί, να συνθηκολογήσει και να μας παραδώσει το οχυρό και την πατρίδα του ήσυχα και όμορφα. Έτσι κι αλλιώς το παιχνίδι πουλήθηκε από πίσω…” Ο παλαβός τύπος απέναντί του, ήταν ο Έλληνας αξιωματικός και με πολλά κιλά πραγματική μαγκιά πάνω του, Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, διοικητής του οχυρού Ρούπελ.

 – ” Λοιπόν άκου καλά Φριτς, γιατί τα έχουμε πάρει στο κρανίο με την πάρτη σας εγώ και τα λιγοστά παλικάρια μου. Πες στους ανωτέρους σου, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα μείνουμε εδώ όλοι μας μέχρι το καλοκαίρι και τότε αντίο μπάνια στα beach bar στην Τούζλα και τη Χαλκιδική… Kατάλαβες Φριτς; Είστε μάγκες; Τότε ελάτε να τα πάρετε αντρίκια και στα ίσια. Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται ! Εμείς διαταγές δεχόμαστε μόνο από τους ιεραρχικά προϊσταμένους μας και ο αγών θα συνεχιστεί. Πάσαν δέ απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί… Άντε βρε παλιόπαιδο από το Βούπερταλ, με σύγχυσες πάλι…”

Κάπως έτσι πρέπει να έγινε η συζήτηση τότε, όπου οι Γερμανοί απεσταλμένοι ενημέρωσαν τον Έλληνα διοικητή των οχυρών ότι ο αγώνας του είναι μάταιος, καθώς είχε ήδη υπογραφεί η συνθηκολόγηση στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του διοικητή του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας, Αντιστράτηγου Μπακόπουλου και του διοικητή της 2ης Γερμανικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, Αντιστράτηγου Φάελ. Εκτός από το Ρούπελ και Ιστίμπεη στις Σέρρες, οι Έλληνες ήρωες πάλεψαν στο Λίσσε (Δράμα), Νυμφαία (Κομοτηνή) και στον Εχίνο (Ξάνθη)

Κι αν τότε τα οχυρά τελικά παραδόθηκαν έστω και με αυτό τον άδοξο τρόπο, σήμερα ότι έχει απομείνει από αυτά έχει ήδη λεηλατηθεί, ρημάζουν και στέκουν έρημα συντρίμμια, περιμένοντας καρτερικά να αξιοποιηθούν κάποια στιγμή για δυο βασικούς λόγους: Αφενός να ξυπνήσουν μνήμες και να γνωρίσουν οι νεότεροι τα ιστορικά γεγονότα, αλλά κυρίως τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων Αξιωματικών και στρατιωτών, αφετέρου να μπουν τα πρώτα λιθαράκια για την προσέλκυση ιστορικού-στρατιωτικού τουρισμού στην περιοχή. Τελικά τα οχυρά όντως δεν παραδίδονται. Τα οχυρά αξιοποιούνται προς όφελος του Ελληνικού λαού! 
Τα “καλά” θα συμβούν το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαίου…

Μπορεί η σημερινή 6η Απριλίου να είναι η επίσημη ημέρα εορτασμού, αλλά τα “καλά” θα συμβούν το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαίου 2017, όπου οι τοπικοί φορείς αλλά και ιδιώτες ετοιμάζουν εντυπωσιακές εκδηλώσεις που αξίζει να είστε εκεί και να προγραμματίσετε από τώρα μια εκδρομή. Αναβίωση και αναπαραστάσεις της μάχης των οχυρών, επιδείξεις, πραγματικές αερομαχίες από την περίφημη ομάδα Ζευς και πολλά άλλα είναι αυτά που θα δείτε. Επιπλέον εδώ και καιρό γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση και την αξιοποίηση των οκτώ οχυρών που βρίσκονται στην περιοχή των Σερρών στο πλαίσιο προώθησης του ιστορικού τουρισμού. Στην περιοχή του Αγκίστρου βρίσκονται τρία (3) από τα συνολικά είκοσι ένα (21) οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» (Ρούπελ, Καρατάς, Κάλη) που κατά τον Β΄ Π.Π. οι υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν γενναία τις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Σήμερα αποτελούν ζωντανά μνημεία της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που αξίζει να τα επισκεφθείτε. 

Τα οχυρά της αμυντικής γραμμής από το Μπέλλες έως την Ροδόπη, είναι συνολικά είκοσι ένα (21) συγκροτήματα, τοποθετημένα σε δυσπρόσιτα σημεία της μεθορίου με τη Βουλγαρία. Στην πραγματικότητα κατασκευάστηκαν για πιθανή επίθεση από τη Βουλγαρία, αλλά τελικά χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των Γερμανών. Η κατασκευή τους υλοποιήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια (1936-1940). Στην ουσία είναι αυτόνομοι υπόγειοι δαιδαλώδεις οικισμοί στενών τούνελ, με πολυβολεία και παρατηρητήρια, χώρους ανάπαυσης οπλιτών, γραφεία, μαγειρεία, αποθήκες πυρομαχικών κτλ Οι υπόγειες στοές φτάνουν τα 24 χλμ. και τα υπόγεια καταφύγια τα 13 χλμ. Το σχεδιασμό τους ανέλαβαν και υλοποίησαν Έλληνες αξιωματικοί και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Δείτε φωτογραφικό άλμπουμ εαπό παλαιότερες επισκέψεις των Όμορφων Ταξιδιών στη περιοχή των Οχυρών ( περυσινή αναβίωση στο οχυρό Ιστίμπεη, επίσκεψη με πυκνή χιονόπτωση στα Οχυρά Καρατάς) εδώ:

https://www.facebook.com/pg/OmorfaTaxidia/photos/?tab=album&album_id=1315363951874715

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments