Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Ο Αριστοτέλης, ήταν ένας από τους τρεις μεγαλύτερους φιλοσόφους της Αρχαίας Ελλάδας, δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέγας διανοητής και φιλόσοφος, με καταγωγή από τα Στάγειρα. Το 367 π.Χ., σε ηλικία δεκαεπτά ετών, πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Εκεί παρέμεινε για είκοσι χρόνια, μέχρι τον θάνατο του δασκάλου του. Ήταν ο καλύτερος μαθητής του Πλάτωνα, ο οποίος τον αποκαλούσε «νοῦν της Ακαδημίας». Μετά το θάνατο του δασκάλου του ανέπτυξε το δικό του ανεξάρτητο φιλοσοφικό σύστημα το οποίο στη συνέχεια θέλησε να διδάξει με τον δικό του τρόπο, την «Περιπατητική Μέθοδο». Έτσι, το 335 π.Χ., ίδρυσε τη δική του φιλοσοφική σχολή, η οποία λεγόταν «Λύκειον», όνομα που προέκυψε από το ιερό που υπήρχε εκεί του «Λυκείου Απόλλωνος».
Τη συγκρότησε σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία, κάτω από τον λόφο του Λυκαβηττού και ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Ηριδανό και τον Ιλισό. Εκεί, ο Αριστοτέλης έκτισε μεγαλοπρεπή κτίρια και δημιούργησε την πρώτη βιβλιοθήκη παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Στράβωνα.
Το «Λύκειον» του Αριστοτέλη αποτέλεσε το αντίπαλο δέος προς τα άλλα γυμνάσια στην Αθήνα, και συγκεκριμένα του Κυνοσάργους, αλλά και της Ακαδημίας του Πλάτωνα, την οποία διηύθυνε τότε ο Σπεύσιππος. Παρόλα αυτά, η οργάνωση της σχολής ήταν σύμφωνα με τα πρότυπα της Πλατωνικής Ακαδημίας και λειτουργούσε υπό την προστασία των Μουσών. Στο Λύκειο, οι Αθηναίοι οπλίτες και έφηβοι εξασκούνταν, εκπληρώνοντας τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.
Ο Αρχαιολογικός χώρος που σήμερα έχουμε την τύχη να μπορούμε να επισκεφτούμε αποκαλύφθηκε το 1996 κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση του μουσείου Γουλανδρή που όμως δεν γινόταν να κτιστεί εκεί μετά από την σημαντική αυτή ανακάλυψη. Η έκταση των εγκαταστάσεων του Αρχαίου Λυκείου ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που βλέπουμε σήμερα. Οι ανασκαφές του 1996 αποκάλυψαν ένα τμήμα αυτού, και συγκεκριμένα τα απομεινάρια της Παλαίστρας και ένα τμήμα του Γυμνασίου. Λέγεται επίσης ότι πολλά από τα συγγράμματα του Αριστοτέλη γράφτηκαν στο Λύκειο.
Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος είναι πολύ περιποιημένος, κατάφυτος και μεταφέρει τον επισκέπτη στα αρχαία χρόνια κάνοντας τον εύκολα να φανταστεί πως λειτουργούσε το Λύκειο. Είναι ένα εύρημα τεράστιας σημασίας, άμεσα συνυφασμένο με τη ζωή του φιλοσόφου και αξίζει περισσότερης προβολής. Εάν βρεθείτε στην Αθήνα μη χάσετε την ευκαιρία να το επισκεφθείτε.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments