Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στην Ελλάδα συνυπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας οι Υπουργοί Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Με το Μνημόνιο αυτό τα τρία Υπουργεία συντονίζουν τις δράσεις τους προκειμένου να δοθεί οργανωμένη ώθηση στον στρατιωτικό τουρισμό, με επίκεντρο το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Ως κύριοι στόχοι της προσπάθειας ορίζονται η προστασία, η ανάδειξη, η προβολή και η προώθηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας κάθε μουσείου, συλλογής και μνημείου στρατιωτικού ενδιαφέροντος από την ιστορία όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας).

Ο στρατιωτικός τουρισμός ανήκει στα σχετικώς νέα και ραγδαία αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού διεθνώς και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αξιοθέατων της συγκεκριμένης κατηγορίας, σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του έθνους.

Για τους λόγους αυτούς το Μνημόνιο είναι σημαντικό προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τουριστικά μνημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος, μουσεία, συλλογές κινητών μνημείων και κειμηλίων, ακίνητα μνημεία και εγκαταστάσεις, καθώς και τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικά για την Ελληνική Ιστορία πολεμικά γεγονότα (μάχες, ναυμαχίες, συρράξεις, κ.λπ.) και, όπως εξυπακούεται, από κοινού με το άμεσο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον τους.
Για την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας, τα τρία Υπουργεία και το Πολεμικό Μουσείο, ως Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης της Συνεργασίας, θα καταρτίσουν από κοινού ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσεων Ανάδειξης, Προώθησης και Προβολής του στρατιωτικού τουρισμού.
Οι βασικοί τομείς ανάπτυξης των κοινών δράσεων είναι, επιγραμματικά,

– η συντήρηση, η αποκατάσταση, η μακροχρόνια διατήρηση και διαχείριση μνημείων και κειμηλίων στρατιωτικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος,

– η προαγωγή της επιστημονικής ιστορικής γνώσης,

– η προσέλκυση και η ανάπτυξη ταξιδιών και επισκέψεων με αντικείμενο το στρατιωτικό ενδιαφέρον και τη γνώση επί της ιστορικής μνήμης στρατιωτικών και πολεμικών γεγονότων, στοιχείων και περιοχών,

– η συνεχής βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της Ελλάδας ως προορισμού με δυνατότητες φιλοξενίας δραστηριοτήτων στρατιωτικού τουρισμού.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments