Γράφαμε πριν μερικές μέρες πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η ΑΑΔΕ, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb, Booking.com και VRBO του Ομίλου της Expedia (πρώην Homeway). Έτσι κανείς ιδιοκτήτης δεν μπορεί να δηλώσει το ακίνητο του σ΄αυτές προς ενοικίαση, αν πρώτα δεν δηλωθεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ ώστε να φορολογείτε για κάθε συναλλαγή.
Έτσι αποκαθίσταται η φορολογική τάξη στη βραχυχρόνια μίσθωση, που ιδιαίτερα στα πρώτα της χρόνια γίνονταν πάρτι φοροδιαφυγής που νόθευε τον υγιή ανταγωνισμό σε σχέση με ξενοδοχεία και καταλύματα.
Υπάρχει ωστόσο μια κατηγορία καταλυμάτων που μένει ακόμη στο φορολογικό απυρόβλητο. Πρόκειται για τα ακίνητα που έχουν αγοράσει κυρίως σε παραθεριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, οι Βαλκάνιοι, οι Ρώσοι και πολίτες άλλων χωρών.
Πάρα πολλά από αυτά τα ακίνητα ενοικιάζονται σε συμπατριώτες των ιδιοκτήτων με την συναλλαγή να γίνεται στην πατρίδα τους χωρίς φυσικά αποδείξεις.
Αυτή η κατάσταση έχει πάρει διαστάσεις καθώς τα ακίνητα ενοικιάζονται αφορολόγητα σε χαμηλές τιμές και νοθεύουν τον ανταγωνισμό, που ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι σκληρός.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και η εικόνα που δίνει η χώρα μας, ως ένα ξέφραγο αμπέλι, που μπορεί οποιοδήποτε να το εκμεταλλευτεί ανενόχλητος, κάνοντας αυτά που στη χώρα του ούτε που θα τολμούσε να σκεφτεί…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments