Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μετά από 252 ημέρες, άνοιξε και πάλι την Κυριακή το Ελ Ράστρο. Πρόκειται για την υπαίθρια αγορά της Μαδρίτης που οι ρίζες της φτάνουν μέχρι τον 17ο αιώνα. Δεν είναι μόνο το παλαιότερο και το μεγαλύτερο, αλλά και το πιο διάσημο flea market της Ευρώπης, από τις σημαντικότερες τουριστικές ατραξιόν της ισπανικής πρωτεύουσας. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι που η πόλη είναι γεμάτη από τουρίστες, στο Ελ Ράστρο (το μονοπάτι στα ελληνικά) βλέπεις περισσότερους τουρίστες παρά ντόπιους. Άλλοι πάνε για να αγοράσουν αναμνηστικά, άλλοι για να αναζητήσουν ευκαιρίες και άλλοι για να χαρούν την ατμόσφαιρα ενός πολυεθνικού, πολυπολιτισμικού, πανηγυριού.
Υπό κανονικές συνθήκες, στο Ελ Ράστρο υπάρχουν 3500 πάγκοι και καταστήματα. Και αν δεν υπάρχουν περισσότερα είναι γιατί δεν χωράνε περισσότερα, οπότε έχει τεθεί από την δημοτική αρχή αυτό το όριο.
Στους πάγκους αυτούς όποιος έχει υπομονή και επιμονή στο ψάξιμο μπορεί να βρει τα πάντα. Προϊόντα καινούργια και μεταχειρισμένα, προϊόντα made in china αλλά και ήδη λαϊκής τέχνης, προϊόντα μαϊμού αλλά και αυθεντικά από δεύτερο χέρι, αντίκες και ήδη παλαιοπωλείου και ότι μπορεί να σκεφτεί και η πιο οργιώδης φαντασία. Όπως μας είπε ένας ντόπιος, οι Μαδριλένοι μπορούν στο Ελ Ράστρο να βρουν αυτά που τους έκλεψαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδος.
Το Ελ Ράστρο πραγματοποιείται κάθε Κυριακή και κάθε επίσημη αργία από το πρωί μέχρι της 3μμ. Ο κόσμος που το επισκέπτεται μετριέται σε πολλές χιλιάδες ιδιαίτερα το καλοκαίρι που το επισκεπτήριο ενισχύεται με χιλιάδες τουρίστες. Γι΄αυτό και οι αρχές προειδοποιούν τους επισκέπτες να προσέχουν ιδιαίτερα τα πορτοφόλια και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα, καθώς εκείνη τη μέρα οι πορτοφολάδες κάνουν πάρτι.
Η ατμόσφαιρα ομορφαίνει από πολλές υπαίθριες μπάντες που γεμίζουν με κάθε είδους μουσικές την ατμόσφαιρα, αλλά και παντός είδους καλλιτέχνες του δρόμου.
Μαζί με την εμπορική δραστηριότητα στην γύρω περιοχή έχουν αναπτυχθεί δεκάδες καταστήματα για καφέ, ποτό, φαγητό που είναι γεμάτα όλη μέρα. Φυσικά στην περιοχή υπάρχει αρκετό street food με γεύσεις από πολλά μέρη του κόσμου.
Για οκτώμιση μήνες το Ελ Ράστρο ήταν κλειστό λόγω της πανδημίας. Άνοιξε και πάλι την Κυριακή αλλά με πολλούς περιορισμούς. Επιτράπηκαν μόνο 500 πάγκοι και μέχρι 2.700 επισκέπτες. Πάνω από 150 αστυνομικοί ήταν εκεί για την τήρηση των μέτρων. Ωστόσο υπήρξαν διαμαρτυρίες από τον κόσμο που κατηγόρησε τις αρχές για κακό συντονισμό.

Info…

Στο Ελ Ράστρο μπορεί κανείς να φτάσει εύκολα με το Μετρό με τελικό προορισμό τον σταθμό La Latina.
Οι φωτογραφίες είναι από το καλοκαίρι του 2015.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments