Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αναζητώντας λίγη δροσιά ταξιδεύουμε στην πόλη της Καστοριάς η οποία δεν είναι μόνο η λίμνη της με την οποία την έχουμε ταυτίσει. Αυτή η πόλη έχει τόσα πολλά να δείξει στον επισκέπτη που την κάνουν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι οι δεκάδες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της οι οποίες είναι διάσπαρτες στην πόλη και μαρτυρούν την κατά καιρούς ακμή της. Για την ακρίβεια είναι 61 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες από τις οποίες δεκαέξι είναι επισκέψιμες. Όλες έχουν κηρυχθεί διατηρητέες και οι περισσότερες δένουν αρμονικά με το αστικό τοπίο.
Οι εκκλησίες χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα. Είναι τέτοιος ο ιστορικός πλούτος τους που έκαναν κάποτε τον Ελβετό βυζαντινολόγο Ανρί Γκρεγκουάρ έχει πει: Αν ποτέ η βυζαντινή παράδοση χαθεί, η πόλη της Καστοριάς είναι αρκετή για να γίνει ανάκτησή της. Είναι απορίας άξιο πως ως οντότητα δεν έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, κατά το παράδειγμα των βυζαντινών εκκλησιών της Θεσσαλονίκης.
Σε όλες αυτές τις εκκλησίες μπαίνοντας θα νιώσετε ένα ιστορικό και θρησκευτικό δέος, ακόμη και αν δεν έχετε στενές σχέσεις με την θρησκεία.
Σχεδόν κάθε εκκλησία έχει κάτι ιδιαίτερο να δείξει που την καθιστούν μοναδική. Η Παναγία Κουμπελίδικη αποτελεί το σύμβολο της πόλης ενώ μέσα στον νάρθηκα του ναού του Ταξιάρχη Μητροπόλεως, βρίσκεται ο τάφος του μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της συζύγου του Ναταλίας Δραγούμη. Στον περίβολο του ναού βρίσκεται το κενοτάφιο και η προτομή του εθνικού μας ήρωα. Στον ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου υπάρχουν μοναδικές τοιχογραφίες που αναπαριστούν τα μαρτύρια των αμαρτωλών στην κόλαση, ενώ στην Μονή Παναγίας της Μαυριώτισσας οι τοιχογραφίες είναι μοναδικές και εντυπωσιακές. Μεταξύ άλλων εικονογραφικό ενδιαφέρον έχει και η παράσταση της Κόλασης, όπου ο καλλιτέχνης αποδίδει τον συκοφάντη, τον τοκιστή και τον παρακαμπανιστή (αυτόν που κλέβει στο ζύγι) να υφίσταται την τιμωρία που αναλογεί στην αμαρτία του.
Αυτά και άλλα πολλά θα δείτε στην Καστοριά κάνοντας έναν μεγάλο περίπατο στο ιστορικό της κέντρο, μαζί με τα εντυπωσιακά αρχοντικά της και τους παραδοσιακούς οικισμούς, που όλα μαζί καθιστούν την Καστοριά μοναδική.

Info…
Στην Καστοριά βρεθήκαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε για λογαριασμό του Δήμου Καστοριάς η Wise Ram, η εταιρεία του Σπύρου Πέγκα που ειδικεύεται στην προβολή και προώθηση προορισμών και τουριστικών επιχειρήσεων.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments