Ελπίδες να διασωθεί και να αναβαθμιστεί, αποκτά η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που εδώ και χρόνια είναι αφημένη στην τύχη της εκτιθέμενη στην καθημερινή βαρβαρότητα των ντόπιων.
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σ΄αυτό το δράμα, καθώς πολλοί ντόπιοι κυκλοφορούν μέσα στην παλιά πόλη με τα αυτοκίνητα τους καταστρέφοντας τα πέτρινα καλντερίμια, μεσαιωνικούς τείχους και άλλα κατασκευάσματα αιώνων. Ταυτόχρονα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των πεζών, ιδιαίτερα αμέριμνων τουριστών, ενώ δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας καθώς παρκάρουν παντού, ακόμη και στην είσοδο σημαντικών αξιοθέατων όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Είναι μια εικόνα που μαζί με άλλες, όπως οι κράχτες από τα καφέ, δυσφημούν τη χώρα μας σε απίστευτο βαθμό.
Από το 1988, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ωστόσο αν συνεχιστεί αυτή η θλιβερή κατάσταση, στον πρώτο έλεγχο η UNESCO θα την βγάλει από την λίστα της, χαρακτηρίζοντας μας ως ανάξιους κληρονόμους αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι ελπίδες που προαναφέραμε γεννώνται από την πενταμερή προγραμματική σύμβαση για τη διάσωση και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου την οποία υπέγραψαν το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου.
Στο πλαίσιο αυτής της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται η εκπόνηση master plan για τη Μεσαιωνική Πόλη, που θα αντιμετωπίζει συνολικά και σε βάθος εικοσαετίας τα προβλήματα αυτού του μοναδικού μνημείου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments