Του Σάκη Παπαδόπουλου

Η Πιερία είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα φυσικά κάλλη της και την πολιτιστική της κληρονομιά. Σημαντικό κομμάτι αυτής της κληρονομιάς είναι οι εκκλησίες και μονές που κρατούν εδώ και χρόνια άσβεστο το θρησκευτικό στοιχείο και συμπληρώνουν την ιστορία του τόπου. Όλες οι δημοσιογραφικές αποστολές τουριστικής προβολής της περιοχής δεν παραλείπουν να αναδείξουν το προσκυνηματικό προφίλ του νομού, που με άνεση μπορεί να προωθήσει τον θρησκευτικό τουρισμό.

Η πιο γνωστή είναι η Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω με τον κεντρικό ναό να είναι αφιερωμένο στον τοπικό αυτό Άγιο. Ο Άγιος Διονύσιος ξεκίνησε έφηβος ακόμη από την γενετειρά του στη Καρδίτσα μία περιήγηση ανά την Ελλάδα απόλυτα προσηλωμένος στο έργο της Εκκλησίας. Περνά από τα Μετέωρα , στο Άγιον Όρος, στη Βέροια και καταλήγει στις παρυφές του Ολύμπου όπου ίδρυσε το 1542 το μοναστήρι. Παρόλα αυτά η αγιότητά του προκάλεσε προσωρινά το διωγμό του. Όμως η τριετής ανομβρία τον φέρνει πίσω στη Μονή, όπου θα βλαστήσει έντονα το χριστιανικό πνεύμα και μοναχοί και πιστοί θα πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο. Η σεμνότητα, ηρεμία και πραότητα του Αγίου τον χρίζουν ως το μεγαλύτερο άγιο της Πιερίας.

Περί το 1943 μεταφέρθηκε η μοναστηριακή ζωή στο μετόχι μόλις 3 χλμ από το Λιτόχωρο και 15 χλμ από το παλιό μοναστήρι. Εκεί τα πέτρινα τείχη κρύβουν το ναό του Αγίου Διονυσίου, κελιά και αρχονταρίκια καθώς και σκευοφυλάκιο – εκκλησιαστικό βυζαντινό μουσείο, όπου φυλάσσονται σπουδαία εκθέματα, άμφια και εκκλησιαστικά σκεύη καθώς και λείψανα αγίων. Χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές δίνουν το παρόν ετησίως για να προσευχηθούν στη μνήμη του Αγίου ή απλώς να προσκυνήσουν την αγιότητά του.

Η Μονή διατηρεί το άβατο ακολουθώντας τις αρχές του Αγίου Όρους και εορτάζει στις 23 Ιανουαρίου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments