Κείμενο – φωτογραφίες: Γιώργος Κτενίδης – συνοδός εκδρομών.

Η πόλη του Ζάγκρεμπ, η οποία βρίσκεται στο γεωγραφικό, πολιτιστικό, ιστορικό και πολιτικό σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, η πρωτεύουσα της Κροατίας, συνδυάζει το ηπειρωτικό και μεσογειακό πνεύμα σε ένα ιδιαίτερο σύνολο.
Είναι πολιτιστικό, επιστημονικό, οικονομικό, πολιτικό και διοικητικό κέντρο της Δημοκρατίας της Κροατίας, όπου εδρεύουν η Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση. Η ευνοϊκή γεωγραφική του θέση, μεταξύ του Παννονικού κάμπου, στις παρυφές των Άλπεων και Δειναρικών Άλπεων, κατέστησε το Ζάγκρεμπ τόπο ελεύθερης επικοινωνίας.
Από την πλευρά του Βορρά, την πόλη προστατεύει από τους κρύους ανέμους το βουνό Μεντβένιτσα, ενώ μέσω του μεγάλου κάμπου και του ποταμού Σάββα, η πόλη ανοίγεται προς τον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ κατοικεί το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Κροατίας, δηλαδή σε αριθμούς, ένα εκατομμύριο. Οι κάτοικοί του, προέρχονταν ανά τους αιώνες από διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης, ενώ στη σύγχρονη εποχή το Ζάγκρεμπ κατοικήθηκε και από προσερχόμενους από τα διάφορα μέρη της Κροατίας, οι οποίοι με τη συνεισφορά τους εμπλούτισαν τον πολιτισμό της πόλης.
Είναι μια ασφαλής μεγαλούπολη, με ανοιχτές τις θύρες της, θυελλώδη ιστορία και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Μια πόλη, που εγκάρδια καλεί όλους όσους θέλουν να την γνωρίσουν και ικανοποιεί απόλυτα τις προσδοκίες τους. Η ιστορική αναδρομή, διαβάζεται σαν εικονογραφημένο βιβλίο στις προσόψεις των κτιρίων, ενώ οι δρόμοι και οι πλατείες αντικατοπτρίζουν τη συμβίωση διαφορετικών νοοτροπιών οι οποίες συνθέτουν τη γνωστή ταυτότητα του Ζάγκρεμπ ως μιας χαλαρής μεγαλούπολης. Η συμβουλή είναι, να αφηνόμαστε στην πανέμορφη ατμόσφαιρα της πόλης, την οποία, όπως πολλοί λένε, μόνο η θρυλική ομορφιά του γυναικείου πληθυσμού της μπορεί να ξεπεράσει…
Οι αρχαιολογικές έρευνες απέδειξαν ότι υπήρξε ζωή κοντά στο σημερινό Ζάγκρεμπ από τη λίθινη εποχή, περίπου 35.000 χρόνια προ Χριστού. Οι Κέλτες, από το μακρινό βορρά, ήρθαν πιθανότατα τον 4ο προ Χριστού αιώνα. Μετά από αυτούς, οι Ρωμαίοι, χτίζουν κοντά στο Ζάγκρεμπ, ένα μεγάλο αστικό κέντρο, το οποίο ονομάζεται Ανταουτόνια.
Με τη σημερινή του μορφή, η οποία αποτελεί και το ιστορικό του κέντρο, ιδρύθηκε το Μεσαίωνα σε δύο λόφους: το κοσμικό Γκράντετς, τη σημερινή Άνω Πόλη και το εκκλησιαστικό Κάπτολ, όπου και ο Καθεδρικός. Ο νεογοτθικός Καθεδρικός Ναός κυριαρχεί σήμερα στη θέα της πόλης, ενώ τα τείχη από την εποχή της Αναγέννησης, γύρω από το Ναό, είναι από τα λίγα καλοδιατηρημένα σ’ αυτή την περιοχή της Ευρώπης.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments